REGNE UNIT
Internacional 05/09/2012

Cameron reforma el govern per recuperar popularitat

John F. Burns
3 min
Cameron reforma el govern  per recuperar popularitat

THE NEW YORK TIMES / LONDRES.A l'equador del mandat, el primer ministre britànic, David Cameron, va remodelar ahir el seu govern. Però el que s'havia anunciat com una àmplia renovació només va deixar una gran sorpresa: la promoció d'un dels favorits del premier , Jeremy Hunt, a ministre de Salut, tot i la seva implicació en l'escàndol de l'imperi mediàtic de Rupert Murdoch.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els portaveus de Cameron havien presentat fins ara la remodelació de l'executiu com una estratègia per "posar noves cares revitalitzadores" al govern en un moment en què la seva popularitat està en caiguda lliure. Les últimes errades polítiques de l'executiu conservador, sumades a una economia en recessió, han reobert els dubtes sobre les perspectives per al Partit Conservador de Cameron a les eleccions generals que s'han de celebrar la primavera del 2015. Però la reforma de Cameron va resultar cautelosa, sense canvis en cap dels alts càrrecs ministerials en poder dels conservadors, excepte a Salut.

El missatge sembla que és que Cameron no canviarà la política econòmica del seu ministre d'Hisenda, Georges Osborne, que ha posat en marxa un programa d'austeritat per reduir la despesa pública un 20 per cent en quatre anys. Amb la Gran Bretanya atrapada en la crisi, els crítics que defensaven programes de creació d'ocupació havien demanat el cessament d'Osborne, que va ser escridassat dilluns, en el lliurament de medalles als atletes paralímpics.

Els conservadors governen en una incòmoda coalició amb un soci minoritari, el Partit Liberal Demòcrata, amb els índexs de popularitat de tots dos partits en caiguda, i els de l'opositor Partit Laborista, en ascens. Els dos demòcrates liberals del gabinet, el vice primer ministre Nick Clegg i el secretari d'economia, Vincent Cable, continuen al càrrec.

Nomenament controvertit

La gran excepció va ser la promoció de Hunt, que substituirà Andrew Lansley com a responsable de supervisar la controvertida reforma del Servei Nacional de Salut . Hunt, company de promoció universitària de Cameron, s'havia vist com un possible futur primer ministre abans de quedar embolicat en l'escàndol de Murdoch, i el seu nou nomenament representa una audaç -per alguns temerària- aposta de Cameron. En el seu càrrec anterior com a ministre de Cultura, Mitjans de Comunicació i l'Esport, Hunt tenia capacitat per autoritzar la compra de la cadena BSkyB per part de l'imperi Murdoch. El magnat va retirar l'oferta en esclatar l'escàndol de les escoltes il·legals.

Un dels nomenaments que semblava tenir un ampli suport va ser el de David Laws, un demòcrata liberal que va encapçalar fugaçment el ministeri d'Hisenda quan es va constituir la coalició, el 2010. Laws va haver de renunciar al càrrec només 17 dies després, quan es va saber que havia carregat a les seves despeses com a parlamentari el lloguer d'una habitació al pis del seu company sentimental. Laws, especialista en inversions, va rebre una càlida benvinguda a Downing Street de Clegg, al seu retorn com a secretari d'estat d'Educació.

Kenneth Clarke, el ministre de Justícia i amb 72 anys l'home amb més experiència al govern, va quedar arraconat com a assessor econòmic i ministre sense cartera a l'executiu. La destitució sembla respondre en part a la voluntat de Cameron de trobar una sortida al conflicte entre Londres i el Tribunal Europeu de Drets Humans, un organisme defensat per Clarke, que bloquejava les deportacions d'islamistes britànics sospitosos de tenir lligams amb grups terroristes. Clarke serà substituït per Chris Grayling, que ha estat un ferm defensor de les reformes per limitar els poders del tribunal.

Una altra sorpresa, per alguns, va ser la degradació de Sayeeda Warsi, la primera dona musulmana que ocupa un càrrec de govern a la història de la Gran Bretanya. Warsi filla d'una treballadora tèxtil d'origen pakistanès, havia copresidit el Partit Conservador i era una figura clau per a l'accés del partit a les minories. La relleva Grant Shapps, figura emergent del partit amb qui espera atreure's classes mitjanes.

stats