Regne Unit
Internacional 15/01/2012

Cameron es reunirà amb Salmond per parlar del referèndum escocès

Londres posa com a condició que el cap del govern escocès es reuneixi abans amb el secretari londinenc per Escòcia. Aquesta reunió prèvia es podria produir el proper dijous

Efe
1 min

LondresEl cap de govern del Regne Unit, David Cameron, rebrà personalment al cap del govern escocès, Alex Salmond, per debatre sobre el referèndum d'independència a Escòcia, segons ha confirmat aquest diumenge Downing Street.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un comunicat, el despatx del cap de l'executiu ha assegurat que tant Cameron com el viceprimer ministre britànic, Nick Clegg, s'han mostrat sempre "disposats" a reunir-se amb Salmond, si bé consideren que primer aquest ha d'acceptar una cita prèvia amb el secretari per Escòcia, Michael Moore.

Moore ha proposat a Salmond trobar-se el proper dijous a Edimburg per tractar sobre la controvertida consulta.

Salmond ha dit que no li importa "parlar amb qui sigui" però segueix considerant necessària una reunió amb Cameron perquè és ell "qui pren les decisions".

També ha afirmat que ha intentat infructuosament entrevistar-se amb el primer ministre sis vegades des que ho va fer per darrera vegada el juliol passat.

La polèmica entre els governs de Londres i Edimburg es va originar quan el dilluns passat Cameron va oferir a Salmond competències per celebrar un referèndum vinculant, però en un calendari de 12 a 18 mesos i amb una sola pregunta: si Escòcia vol o no quedar-se al Regne Unit.

Dimarts, Moore va presentar al Parlament londinenc una proposta legislativa, que s'ha sotmès a consulta fins el 9 de març, per transferir poders temporalment al Parlament escocès amb aquesta finalitat.

Londres insisteix que el Parlament d'Escòcia no té potestat per organitzar un referèndum i indica que, sense el necessari canvi constitucional, la consulta no seria més que una enquesta d'opinió.

stats