Naufragi a Itàlia
Internacional 17/01/2012

La Capitania al capità del 'Costa Concordia': "Què vol fer? Anar-se'n a casa?"

Francesco Schettino va abandonar la nau molt abans que s'acabés l'evacuació, segons es desprèn d'una conversa telefònica amb les autoritats portuàries. Li van ordenar que tornés a bord, però no ho va fer. S'exposa a una condemna de 15 anys de presó

Ara
2 min

BarcelonaUna conversa telefònica entre Francesco Schettino, el capità del creuer Costa Concordia, que va naufragar divendres a Itàlia, i la Capitania de port publicada aquest dimarts al Il Corriere de la Sera revela que el capità va abandonar el vaixell abans que s'evacuessin tots els passatgers. Tot i que li ho van ordenar, el capità es va negar a retornar al vaixell.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A les 21.54 hores locals, amb el vaixell ja encallat davant les costes de l'illa del Giglio, el capità assegurava que tot estava bé i que només tenia un problema tècnic. La Capitania va preguntar a Schettino, a les 00.32 hores locals, quantes persones quedaven a bord, i tot i que el creuer encara era ple, el comandant va respondre que només unes 200 o 300.

La resposta va fer aixecar sospites a la Capitania, que li va preguntar si encara era a bord, i Schettino va confessar que el vaixell s'estava inclinant i l'havia abandonat."Però com és que ha abandonat la nau?", van preguntar des de la Capitania. El capità va mantenir aleshores que continuava dins el creuer, però a Capitania no el van creure.

"Torni immediatament a bord, pugi per l'escala de seguretat i coordini l'evacuació. Ha de dir-nos quanta gent hi ha encara allà: nens, dones, passatgers, el nombre exacte de cada categoria", li van ordenar. "Comandant, és una ordre, ara mano jo. Abans ha declarat que ha abandonat el vaixell, torneu a la proa i coordineu el rescat perquè ja hi ha morts", li van exigir.

Schettino ja era en terra ferma, segons els investigadors, i va preguntar quants cadàvers hi havia. "És vostè qui m'ho ha de dir. Què vol fer? Anar-se'n a casa? Torni immediatament a bord i digui'ns què cal fer, quantes persones queden i el que necessiten", van ordenar des de la Capitania.

Els testimonis afirmen que mai va tornar i que el van veure agafar un taxi cap a un hotel. La fiscalia italiana ha dit aquest dimarts que el capità s'enfronta a una pena de 15 anys de presó.

Fins ara s'han recuperat 11 cadàvers, entre els quals el del mallorquí Guillem Gual, de 68 anys.

stats