FRANÇA
Internacional 07/03/2011

Chirac evita presentar-se al tribunal el primer dia del judici pel cas dels càrrecs ficticis a l'Ajuntament de París

L'expresident francès, de 78 anys, està acusat de crear 28 llocs de treball ficticis quan era alcalde de París i s'enfronta a una possible pena de fins a 10 anys de presó

Agències
2 min

ParísLa primera jornada del judici contra Jacques Chirac per corrupció ha conclòs aquest dilluns amb la incògnita de si el procés es tornarà a ajornar i si es veurà finalment aquesta setmana l'expresident davant el tribunal. Per motius de salut, Chirac ha obtingut un permís per evitar desplaçar-se als jutjats en una primera sessió dedicada a les consideracions prèvies. Tampoc està previst que comparegui aquest dimarts, dia en què els magistrats anunciaran la decisió sobre un petició d'un acusat per cancel·lar temporalment el procés, que fa 15 anys que dura. Chirac, de 78 anys, està acusat de crear 28 llocs de treball ficticis quan era alcalde de París i s'enfronta a una possible pena de fins a 10 anys de presó.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la primera sessió del judici, els lletrats de Remy Chardon, un dels acusats, han demanat una suspensió del judici fins que el Consell d'Estat i el Tribunal Correccional revisi la constitucionalitat d'algunes disposicions, una petició que ha comptat amb el suport de la fiscalia. Els magistrats anunciaran aquest dimarts a la tarda la seva decisió sobre aquesta demanda, que retardaria el judici uns mesos més.

Georges Kiejman, un dels advocats de Chirac, ha confirmat que l'expresident tampoc assistirà a la vista d'aquest dimarts, però si que ho farà el dimecres si els jutges no cancel·len el judici. La defensa ha insistit que l'expresident té la voluntat de declarar i de defensar la seva innocència.

El cas data de principis dels anys 90 però el procés s'ha anat retardant pels diversos recursos que s'han presentat i per la immunitat que Chirac tenia mentre va ser cap d'Estat, entre el 1995 i el 2007.

Fa uns mesos va circular el rumor que Chirac, de 78 anys, patia Alzheimer i que probablement no podria comparèixer al judici, però tant l'expresident com la seva dona ho van desmentir. Completament retirat de la vida política, Chirac presentava signes de fatiga en les seves darreres aparicions, però no sembla que el seu estat de salut li impedeixi comparèixer davant la justícia.

Chirac està acusat de crear 28 llocs de treball ficticis al consistori parisenc durant la seva etapa d'alcalde de París, entre 1977 i 1995. Un primer grup de 21 persones van ser contractades com a càrrecs de confiança dins del seu gabinet, però, segons la fiscalia, cap d'ells treballava per a l'Ajuntament. N'hi havia que no exercien cap activitat, mentre que la resta treballaven per al RPR, el gran partit de la dreta antecessor de l'actual UMP, liderada per Nicolas Sarkozy. D'altra banda, la investigació va trobar uns altres 7 llocs de treball al RPR que estaven pagats pel consistori parisenc.

Per aquest mateix cas, l'actual ministre d'Exteriors, Alain Juppé, va ser condemnat l'any 2004 a 14 mesos de presó -que no va haver de complir- per haver aprovat els contractes de sis persones al RPR, pagats amb fons públic, quan era secretari general del partit.

stats