Internacional 17/09/2012

La 'CIA a l'ombra' diu que les eleccions catalanes seran "molt probablement" un referèndum d'independència

Stratfor considera que la manifestació de la Diada ha ofert "una nova cara del nacionalisme català" que suposa "un gran desafiament per a Madrid". La interpreta com "un símptoma de les tensions socials i polítiques a la UE"

Ara
2 min
Portal del centre privat d'intel·ligència Stratford

BarcelonaEl centre nord-americà d'anàlisi internacional Strafor considera que hi ha una "elevada probabilitat" que les properes eleccions catalanes "es converteixin en un referèndum d'independència". "Això faria de Catalunya la segona regió d'Europa després d'Escòcia que posa en qüestió la seva pertinença a un estat nació, i que considera malmesos els seus interessos en un moment de fortes tensions polítiques i econòmiques".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la seva anàlisi, publicada aquest dilluns, el centre privat d'intel·ligència, conegut com la 'CIA a l'ombra', apunta que el referèndum d'Escòcia pot ser un "test clau" per a altres processos d'arreu d'Europa: "Si surt bé, l'exemple escocès impulsarà altres moviments separatistes al continent, i particularment el moviment català".

Stratfor xifra en "més d'1,5 milions" els participants a la manifestació independentista i destaca que el moviment sobiranista català ha deixat de ser marginal i que ha assolit una força "sense precedents". També recorda que "el principal objectiu de l'actual administració catalana és l'autonomia fiscal". En aquesta anàlisi "el ressorgiment del separatisme català és un símptoma de les pressions polítiques i socials agreujades per la crisi financera a Europa i dels reptes de sobirania i autodeterminació que planteja la crisi existencial de la UE".

Una "majoria madura i democràtica"

Stratfor assegura que la manifestació, "organitzada per Convergència i Unió", ha presentat un "nou moviment independentista català" sense "el seu lligam històric amb l'anarquisme i el socialisme" i destaca el seu caràcter pacífic i el to familiar de la protesta. "En lloc de l'habitual aire radical dels nacionalistes catalans, la protesta va donar la imatge d'una majoria madura que busca la seva veu dins dels ideals democràtics de la Unió Europea", diu el text.

El document també assegura que la major part de "l'elit econòmica catalana està d'acord amb l'autonomia fiscal, però tem una independència completa. Creuen que podria afeblir el comerç amb la resta d'Espanya, el mercat per a una gran part de la producció i serveis catalans. Els seus temors estan magnificats pel fet que la independència no suposaria l'entrada automàtica de Catalunya a la UE, sinó una petició d'admissió".

Stratfor considera que "la nova cara del separatisme català" que va mostrar la manifestació pot suposar "un desafiament molt més important per a Madrid" que el que ha representat el nacionalisme basc. Espanya, assegura el centre, "està blindada constitucionalment per protegir la indivisibilitat i sobirania", però "no vol tornar a la repressió que exercia el règim de Franco sobre les regions desafectes".

stats