Món
Internacional 09/08/2011

Científics de la NASA descobreixen que el tsunami del Japó va originar nous icebergs a l'Antàrtida

Imatges preses des de satèl·lits demostren que 18 hores després del terratrèmol es van començar a desprendre diversos trossos de gel de la glacera Sukzberg, a causa a l'onatge creat pel tsunami

redacció
1 min

BarcelonaUn grup de científics de la NASA han descobert que el tsunami posterior al terratrèmol que va afectar el Japó el passat 11 de març va causar l'aparició de nous icebergs a l'Antàrtida, originats pel trencament del gel, segons informen a la pàgina web de l'organisme espacial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Científics, geòlegs i experts en la matèria havien relacionat anteriorment els despreniments de gel en els grans icebergs a altres efectes naturals allunyats que no permeten l'associació causa-efecte en un primer moment.

Arran del terratrèmol de 8,8 graus a l'escala de Richter i el posterior tsunami que va afectar les costes del Japó, l'especialista en criosfera Brunt Kelly i els seus col·legues de la Goddard Space Flight Center a Greenbelt, a Maryland, van iniciar una sèrie d'observacions a l'hemisferi sud de la Terra. Utilitzant múltiples imatges de satèl·lit, els científics van descobrir nous icebergs flotant al mar poc després que l'onatge provocat pel tsunami arribés a l'Antàrtida.

En un article publicat aquest dilluns a Journal of Glaciology, Brunt i el seu equip de treball expliquen que, aproximadament 18 hores després del terratrèmol, a uns 13.600 quilòmetres de distància, es va poder observar gairebé en temps real com es desprenien diversos trossos de gel de la glacera Sukzberg, que segons els registres històrics no havia patit cap ruptura en els darrers 46 anys.

Aquesta és primera observació directa que demostra una connexió entre els tsunamis i la ruptura d'icebergs a milers de quilòmetres, segons assenyala l'equip d'investigadors.

stats