ELECCIONS ALS ESTATS UNITS
Internacional 01/02/2016

Clinton i Trump busquen la primera victòria als ‘caucus’ d’Iowa

Els dos candidats volen consolidar la seva condició de favorits en les primàries que s’inicien avui

Núria Ferragut Casas
3 min
Hillary Clinton fa campanya en un institut de secundària d’Iowa.

Davenport (iowa)Les dues pugnes estan tan disputades que ningú pot cantar victòria. Els resultats dels caucus a Iowa, les assemblees de votants que avui inicien la cursa per la presidència dels Estats Units, continuen incerts després de mesos de precampanya. Ni l’últim sondeig del diari The Des Moines Register, el més fiable en els pronòstics d’aquest estat, trenca amb fermesa la situació d’empat en què es troben la lluita demòcrata i la republicana. Però sí que apunta dos guanyadors: l’exsecretària d’Estat dels EUA Hillary Clinton i el magnat immobiliari Donald Trump.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Poc després de la publicació de la nova enquesta, dissabte al vespre, Trump es trobava en un míting en el teatre d’estil art déco Adler, de Davenport, la tercera ciutat més poblada d’Iowa. I, per tant, com ja és tradició en els seus actes, va aprofitar el moment per celebrar la seva condició de favorit. “Estic molt feliç”, va dir als gairebé 2.000 assistents, però també els va advertir: “Les enquestes no són importants si dilluns no aneu a votar als caucus ”.

Una victòria a Iowa el consolidaria al capdavant de la cursa republicana. Primer, però, necessita superar el senador ultradretà Ted Cruz, que gaudeix d’un gran suport entre els evangelistes -un electorat clau en aquest estat agrícola.

Els votants evangelistes, dividits

Trump, que no és un home gaire religiós i fa uns anys es considerava partidari de l’avortament, desperta moltes reticències entre els votants més conservadors. A Davenport va rebre l’ajuda d’un dels líders evangelistes del país, Jerry Falwell, que va intentar convèncer els votants que Trump és el millor líder per als Estats Units. El fill del desaparegut pastor evangelista i famós telepredicador Jerry L. Falwey va fer un retrat compassiu del magnat novaiorquès i va recordar les crítiques que va rebre el seu pare l’any 1976 quan va donar suport a Ronald Reagan, “un actor de Hollywood divorciat”. “Crec que va prendre la decisió correcta. Quan va anar a votar no intentava triar un pastor o, almenys, algú que compartís les seves creences, volia elegir la persona més qualificada”, va afirmar entre grans aplaudiments del públic.

Falwell va mantenir amb Trump una entrevista íntima en un escenari sobri, decorat només amb banderes d’Iowa i dels Estats Units. El milionari va reiterar que construirà un mur a la frontera amb Mèxic, que acabarà amb els jihadistes de l’Estat Islàmic i que crearà “molt ràpidament” llocs de treball. Els seus seguidors escoltaven i assentien amb crits de “president”.

A uns 80 quilòmetres de Davenport, a la ciutat d’Iowa, el senador de Vermont Bernie Sanders demanava l’últim esforç als seus seguidors per aconseguir una victòria davant la candidata demòcrata favorita, Hillary Clinton. “¿Esteu preparats per a una idea radical?”, va preguntar ironitzant sobre l’etiqueta de socialista, com a sinònim despectiu de comunista, que li han posat els mitjans. “Junts crearem una economia que funcioni per a tothom, i no només per a un 1%”.

El senador va enfervorir un pavelló ple de gom a gom amb més de 4.000 persones -la majoria joves- quan va cantar amb el grup Vampire Weekend la cançó més famosa del folk nord-americà, This land is your land [Aquesta terra és la teva]. L’acte va ser una altra demostració de força i entusiasme d’un candidat de 74 anys per al qual fins fa uns mesos ningú donava res.

Howard Dean o Barack Obama?

“La qüestió és si Sanders serà capaç de mobilitzar els votants. Si serà un Howard Dean o un Barack Obama”, explica David Redlawsk, politòleg de la Universitat Rutgers que ha escrit un llibre sobre els caucus d’Iowa. Dean tenia el 2004 un gran suport entre els més progressistes del Partit Demòcrata, però la seva candidatura es va enfonsar quan va perdre a Iowa. Per contra, Obama va obtenir una victòria que el va impulsar fins a la Casa Blanca. Clinton espera aquesta nit que no es repeteixi el malson del 2008.

stats