Colòmbia
Internacional 14/07/2011

Condemnat un coronel colombià per haver participat en assassinats a joves per fer-los passar per rebels

Els militars rebien beneficis especials pel fet d'aconseguir "baixes en combat" amb la guerrilla. Uns 2.000 innocents haurien mort d'aquesta manera en els darrers anys

Efe
1 min

BogotàUn coronel de l'exèrcit colombià, Luis Fernando Borja Giraldo, ha sigut condemnat avui després d'admetre la seva participació en un cas de "falsos positius", nom amb què es designa l'assassinat de joves innocents per després fer-los passar per rebels abatuts en combat, una pràctica amb què els militars aconseguien beneficis i permisos especials lligats al fet d'aconseguir "baixes en combat" amb la guerrilla.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cas confessat pel coronel va tenir lloc el novembre de 2007, quan tropes del destacament al seu càrrec van informar sobre la mort de dos suposats rebels en un enfrontament en una localitat del nord del país.

Giraldo ha confessat ara que va tractar-se "d'homicidis premeditats" i ha aportat els noms d'oficials, suboficials i soldats, un total de 50 persones, que van participar en fets similars investigats ara pels fiscals de drets humans.

Per la seva col·laboració amb la justícia, el jutge ha rebaixat la pena a Giraldo de 42 a 21 anys.

Des del 2008, s'han denunciat a Colòmbia uns 2.000 casos de "falsos positius" que involucren 1.487 militars, un centenar dels quals han sigut ja condemnats a penes de presó.

stats