Rússia
Internacional 30/07/2012

Comença el judici al grup de punk rus Pussy Riot per actuar en una catedral

Tres integrants de la banda podrien ser condemnades a set anys de presó per una actuació contra el president Putin i el patriarca de l'Església Ortodoxa Russa a la catedral Crist Salvador de Moscou. ONG i governs internacionals han criticat un judici que consideren desproporcionat

Agències
2 min
Les tres integrants de Pussy Riot durant l'inici del judici / EFE

MoscouEl tribunal moscovita Jamóvnitxeski ha començat aquest dilluns la vista del judici contra tres integrants del grup femení de rock punk Pussy Riot, que podrien ser condemnades a set anys de presó per una actuació antigovernamental a la catedral Crist Salvador de Moscou.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La vista del judici, que es transmet en directe per internet, se celebra entre mesures de seguretat extraordinàries, que inclouen un gran desplegament policial.

Nadezhda Tolokónnikova, Iekaterina Samutsévitx i Maria Aliojina, que participen en la vista des d'una gàbia de vidre situada a un costat de la sala, són acusades de gamberrisme, segons l'article 213 del Codi Penal, per atemptar contra els valors tradicionals de l'Església Ortodoxa Russa.

El 21 de febrer d'aquest any, cinc integrants de Pussy Riot van irrompre encaputxades en una zona restringida de l'altar del principal temple ortodox rus. Un cop allà, les dones es van treure diverses peces de roba i van començar a tocar la guitarra elèctrica, a cantar i a ballar en roba interior.

"Mare de Déu, fes fora Putin", deia la cançó, en la qual s'acusava el patriarca de l'Església Ortodoxa Russa, Kiril, de creure en el president de Rússia i no en Déu. Tres de les integrants van ser detingudes, les altres dues participants en l'acció no van poder ser identificades.

L'Església va reaccionar indignada davant la profanació del temple i va demanar un dur càstig contra les dones, mentre les cancelleries occidentals han demanat el seu alliberament immediat. En la campanya internacional per l'alliberament de les tres rockeres, en presó preventiva des de fa diversos mesos, s'hi han sumat figures del món musical de la categoria de Sting.

"És horrible que les components de Pussy Riot puguin ser condemnades a una pena de set anys de presó", va dir Sting en un missatge difós per Amnistia Internacional.

El músic britànic va assegurar que "dissentir és un dret natural i inalienable en qualsevol democràcia i els polítics han d'assumir amb tolerància aquest fet".

El grup nord-americà Red Hot Chili Peppers també ha manifestat el seu suport a Pussy Riot en els multitudinaris concerts que ha ofert recentment a Moscou i San Petersburg, en els quals el seu cantant, Anthony Kiedis, ha actuat amb una samarreta amb el nom del grup rus.

stats