Internacional 08/12/2016

La Comissió Europea proposa que els refugiats puguin ser reenviats a Grècia

Els països de la UE podran retornar a Grècia els demandants d'asil que hagin entrat per aquest país a partir del 15 de març

Laia Forès
3 min
Vista d'un campd de refugiats a Grècia.

Brussel·lesLa solidaritat europea s’esgota. La situació de milers de refugiats que malviuen a Grècia és crítica però la Unió Europea no està disposada a seguir ajudant el país que acusa més la pressió de la crisi migratòria, sobretot de cara a un 2017 replet de cites electorals a països on els partits d’extrema dreta utilitzen la immigració per guanyar vots.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Refugiats a l'hivern grec, per Cristina Mas i Xavier BertralLa Comissió Europea permetrà que a partir del març de l’any que ve, els immigrants sense papers que viatgin pel seu compte des de Grècia a un altre país europeu, puguin ser obligats a tornar al país mediterrani per tramitar la petició d’asil.

De fet, la normativa europea en matèria d’asil diu que el país a través del qual un refugiat entra a la UE ha de gestionar la petició d’asil. La norma, però, havia quedat suspesa davant la pressió migratòria que pateix Grècia –un país d’11 milions de persones–, incapaç d’acollir amb garanties els immigrants que arriben per mar.

Ara, però, la CE vol tornar a la normalitat i restablir la política comuna d’asil, el reglament de Dublín.

Un reconeixement a Grècia

Brussel·les ho ha justificat assegurant que Grècia “ha corregit les deficiències” del sistema d’asil i és capaç d’assumir “gradualment” el retorn dels demandants d’asil que s’hagin desplaçat per la UE.

El comissari d’Immigració, Dimitris Avramopoulus, ha assegurat que la mesura és un premi al govern grec. “La nostra recomanació reconeix els grans progressos de Grècia pel què fa al funcionament de sistema d’asil”, ha dit. Atenes no s'ha volgut pronunciar al respecte.

A partir del març, els socis europeus podran decidir acceptar només l’acollida de refugiats que entrin al programa de reubicació. El problema per a Grècia és que els governs dels estats membres no l’estan complint i el país viu desbordat a l’hora d’acollir tots els immigrants que fugen de conflictes com el de Síria i el de l’Afganistan, segons denuncien les ONG.

Un 5% del compromís d'acollida

Més d’un any després del compromís dels països de la UE d’acollir 160.000 refugiats que es troben a Grècia i a Itàlia en un termini de dos anys, els socis amb prou feines s’han repartit 8.200 demandants d’asil. És només el 5% del total.

“No estic immensament satisfet. 8.000 persones està lluny de l’objectiu”, ha admès Avramopoulos. El comissari, però, ha destacat que en els últims tres mesos, els estats membres han accelerat les acollides. “Vista la dinàmica, aviat podrem anunciar que el pla és un èxit”, ha assegurat el comissari.

Segons Brussel·les, l’arribada de refugiats a Grècia ha disminuït enormement gràcies a l’acord amb Turquia. Des de l’inici de l’aplicació del pla que preveu retornar a Turquia els immigrants que arribin a Grècia a través del mar Egeu, la mitjana diària d’arribades al país europeu és de 92 refugiats al dia. L’any passat havien arribat fins a 10.000 persones en un sol dia.

Tot i la tensió política entre Brussel·les i Ankara des del l’intent de cop d’estat a Turquia i la deriva autoritària del govern d’Erdogan, la CE ha assegurat que el pla s’està aplicant amb normalitat. Això sí, la UE no liberalitzarà per ara els visats pels ciutadans turcs perquè el país encara no compleix amb tots els requisits.

stats