Internacional 25/09/2017

Corea del Nord diu que té dret d'abatre avions militars dels Estats Units

El règim de Kim Jong-un es justifica dient que el govern nord-americà ha declarat la guerra al seu país

Ara
2 min
El ministre d'Afers Estrangers nord-coreà, Ri Yong-ho, la setmana passada a l'ONU. EDUARDO MUÑOZ / REUTERS

BarcelonaEl ministre d'Afers Estrangers de Corea del Nord, Ri Yong-ho, ha afirmat aquest dilluns a Nova York que els Estats Units han declarat la guerra al seu país i que el règim de Kim Jong-un es reserva el dret d'abatre avions nord-americans que estiguin fora del seu espai aeri.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap de la diplomàcia nord-coreana es basa en les declaracions realitzades pel president nord-americà, Donald Trump, la setmana passada a l'Assemblea General de les Nacions Unides, i recrimina així que dissabte passat avions militars dels EUA volessin a prop de la costa de Corea del Nord. El govern nord-americà va dir que l'objectiu d'aquesta maniobra militar era enviar un "missatge clar" al règim de Pyongyang.

"Tenint en compte que els Estats Units han declarat la guerra al nostre país, tenim tot el dret d'aplicar mesures per evitar-ho", han sigut les paraules exactes de Ri Yong-ho. Aquestes mesures inclourien "el dret d'abatre bombarders estratègics nord-americans que no estiguin dins del seu espai aeri", ha afegit el ministre. I ha insistit: "Tot el món hauria de tenir clar que els Estats Units han sigut els primers a declarar la guerra contra el nostre país".

Trump va afirmar la setmana passada durant la seva intervenció a l'Assemblea General de l'ONU que "els Estats Units tenen força i paciència, però si es veuen obligats a defensar-se a si mateixos i als seus aliats no tindran més remei que destruir Corea del Nord".

Analistes polítics consideren que el govern dels EUA hauria de prendre's les amenaces nord-coreanes seriosament. "Crec que estem perillosament a prop d'algun tipus de conflicte amb Corea del Nord", ha opinat, per exemple, Jae H. Ku, director de l'institut coreà sobre estudis internacionals de la Johns Hopkins School. "I això és una cosa que temo. Aquesta escalada podria portar a un atac accidental o no tan accidental", ha afegit.

Si Corea del Nord disparés contra un bombarder nord-americà no seria la primera vegada que ho fes des de la guerra de Corea (1950-1953). L'abril de 1969 el règim comunista ja va abatre una nau espia dels Estats Units que estava realitzant una missió per recollir informació d'intel·ligència sobre el mar del Japó. En aquell atac 31 nord-americans van perdre-hi la vida.

stats