Internacional 13/12/2010

La família de José Couso presenta una denúncia per les irregularitats del procés judicial

De la Vega, López Aguilar i Moratinos, entre els càrrecs públics que podrien estar relacionats amb l'obstaculització del procés judicial.

álvaro Martínez Majado
1 min
Javier Couso, germà de José Couso, ensenya la denúncia presentada a la Fiscalia

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } La família del càmera José Couso ha presentat aquest migdia una denúncia davant la Fiscalia de la Comunitat de Madrid, en què s'insta a investigar les irregularitats conegudes a través de les darreres filtracions de Wikileaks. Segons aquests documents, diferents personalitats de l'estat i de la judicatura haurien ajudat les autoritats nord-americanes a evitar que es processés als jutjats espanyols els soldats responsables de l'assassinat del càmera de Telecinco. Malgrat això, el cas continua obert en mans del Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La denúncia demana que s'investigui una possible violació del secret de sumari, el possible incompliment de l'obligació de perseguir el delicte i si hi ha hagut funcionaris de l'Estat espanyol “als que afecta la prohibició de brindar assessorament jurídic a particulars o institucions [que] han procedit a realitzar aquest assessorament”.

En el text entregat a la Fiscalia se subratllen les noves informacions sobre l'actuació d'aquests servidors públics que s'han pogut conèixer gràcies a les darreres filtracions de Wikileaks. Així, la família de Couso explicita que, segons un dels telegrames, el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, va recomanar l'ambaixador nord-americà “que contestés les preguntes del jutge (…), encara que fos de forma superficial per minar la seva argumentació que els EUA no estaven col·laborant”. Les filtracions també relacionen amb l'obstaculització del cas l'exvicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega; l'exministre de justícia Juan Fernando López Aguilar; el fiscal de l'Audiència Nacional Javier Zaragoza i el president de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, Javier Gómez Bermúdez.

stats