Internacional 13/12/2016

"Crec que em vaig poder escapar perquè havia de ser la veu de les víctimes"

Lamiya Aji-Baixar i Nadia Murad, supervivents iazidites al captiveri de l'Estat Islàmic, reclamen a Europa que jutgi el genocidi al seu poble

Ara
2 min
Les guardonades aquest dimarts al Parlament Europeu

Barcelona"Els militants de l'Estat Islàmic em van vendre en més de 4 ocasions". Lamiya Aji-Baixar ha recollit aquest dimarts el premi Sàkharov del Parlament Europeu al costat de Nadia Murad, en el reconeixement al seu activisme pel poble iazidita, una minoria religiosa de l'Iraq atacada pels jihadistes. Les dues dones han reclamat davant dels eurodiputats que portin el grup terrorista davant del Tribunal Penal Internacional per jutjar-lo per crims de guerra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aji-Baixar i Murad van aconseguir fugir del captiveri de l'Estat Islàmic, que les havia forçat a ser esclaves sexuals dels milicians. En un emotiu discurs, la primera ha explicat com els militants de Daeix [l'acrònim de l'Estat Islàmic en àrab] la van "vendre en més de 4 ocasions", com va quedar seriosament desfigurada durant la seva fugida i com la seva amiga de la infància va morir. "El premi Sàkharov m'ha donat més força per continuar. Seré la veu dels que no tenen veu", ha afirmat. "Més de 3.500 nens i dones van ser segrestats com a esclaus per l'Estat Islàmic. Cada dia moren mil vegades", ha assenyalat Aji-Baixar a la cerimònia.

Protecció per a la comunitat iazidita

Murad ha afirmat davant dels eurodiputats que els terroristes només van donar dues opcions als iazidites capturats: o islam o mort. Els milicians van assassinar la majoria dels seus familiars i, com diu ella, la comunitat "s'ha desintegrat". En aquest sentit, les dues dones convertides gairebé a la força en activistes per la llibertat del seu poble han reclamat que la comunitat internacional jutgi el que han anomenat "genocidi" contra els iazidites.

Al món només hi queden mig milió de iazidites a l'Iraq. Per això Murad ha reclamat que s'estableixin zones segures al país per als integrants de les minories o que Europa els rebi com a exiliats.

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, s'ha afegit a la petició que el TPI investigui els crims comesos per l'Estat Islàmic i ha recordat que "Europa té el deure de protegir les persones perseguides", tot i que ha hagut d'admetre el fracàs en les polítiques d'acollida. "És una vergonya. És insuportable", ha afegit.

Murad i Aji-Baixar, que han recollit el guardó amb el vestit típic de la seva comunitat, són "heroïnes", ha assegurat un "emocionat" Schulz, que ha lamentat com Europa no ha complert la paraula donada després de l'Holocaust que mai més permetria un genocidi com aquell. "Cal evitar aquesta persecució i sofriment, veiem ciutats i regions reduïdes a enderrocs que desapareixen del mapa, com assassinen homes i segresten nens i dones per esclavitzar-los. Les democràcies i els països rics moltes vegades som incapaços de donar protecció. És una vergonya i és insuportable ", ha subratllat Schulz.

Murad, premiada a Barcelona

L’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE), l’entitat reconeguda per l'ONU com el seu vincle amb la societat a Espanya, concedirà a mitjans de gener del 2017 a Barcelona el 37è Premi Per la Pau a Nadia Murad, promotora dels drets humans i activista contra el tràfic d'éssers humans.

stats