Món
Internacional 09/12/2011

Creix el temor de l'aïllament al Regne Unit

El rebuig de David Cameron al pacte europeu genera crítiques entre l'oposició laborista i alguns liberaldemòcrates, que han titllat l'estratègia del primer ministre britànic de "feble"

Efe
2 min

LondresEl rebuig del primer ministre britànic, David Cameron, a sumar-se a un pacte europeu per resoldre la crisi a la zona euro ha sembrat el temor a l'aïllament del Regne Unit en el si d'Europa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'oposició laborista, encapçalada per Ed Miliband i alguns liberaldemòcrates –socis dels tories en el govern–, han criticar la feblesa de l'estratègia utilitzada per Cameron a Brussel·les, i han augurat una pèrdua d'influència del primer ministre britànic a Europa.

En un esforç per protegir la City de Londres, el líder conservador s'ha negat a donar suport a un tractat per augmentar la disciplina fiscal a l'eurozona, una mesura defensada per la gran majoria dels 27 països de la Unió Europea.

El Regne Unit ha sigut l'únic país que s'ha exclòs del pacte europeu, després que la resta de socis hagin accedit aquest divendres a sumar-se a l'acord, inclosos Suècia, la República Txeca i Hongria, que en reunions prèvies havien mostrat algunes reticències, i ara només demanen temps per consultar-ho en seus respectius parlaments.

Cameron sosté que les condicions acordades pels socis europeus són “inacceptables” per a l'adhesió del Regne Unit –que no comparteix la moneda única–, ja que no tenen en compte les particularitats del sistema financer del país.

Membres del partit laborista han criticat que el primer ministre es desmarqués –sense obtenir res a canvi– d'un acord que no afectaria directament el Regne Unit, ja que no es troba a la zona euro, amb la corresponent pèrdua d'influència.

En un gest de suport a Cameron, el vice-primer ministre britànic, el liberaldemòcrata Nick Clegg –que lidera el partit més europeista del país–, ha dit que la petició de protecció era “raonable” per a la City i “per a tot el mercat únic”, malgrat que ha lamentat la manca de consens entre els 27.

L'únic suport al Regne Unit, Cameron l'ha rebut per part dels conservadors. El ministre d'Exteriors, William Hague, ha assegurat que el Regne Unit “no ha quedat fora de cap club” europeu per negar-se a donar suport al nou tractat, i ha recordat que a la UE hi ha multitud d'acords paral·lels que afecten diferents països.

Miliband, el líder de l'oposició, ha dit que l'actuació del primer ministre reflecteix "debilitat" i ha criticat que no busqués aliances per evitar el seu aïllament.

El portaveu d'Exteriors laborista, Douglas Alexander, ha lamentat que el Regne Unit està avui "més aïllat que en cap altre moment en els 35 anys des que es va unir a la Comunitat Europea".

Pel que fa als liberals, mentre l'antic líder Menzies Campbell assegurava que el resultat de la cimera era "inevitable", l'eurodiputada Sharon Bowles advertia que hi hauria "venjança" contra el Regne Unit, i ha titllat de "perjudicial" la pèrdua d'influència.

stats