Síria
Internacional 15/07/2012

Creu Roja: "el conflicte de Síria és una guerra civil"

A partir d'ara, els combatents al país estan subjectes a les Convencions de Ginebra i poden ser acusats de crims de guerra. Els atacs indiscriminats contra civils, personal mèdic o la destrucció de serveis bàsics com la xarxa elèctrica o d'aigua passen a formar part d'aquest tipus de delicte

Agències
2 min

El CaireEl conflicte armat a Síria s'ha estès tant i ha arribat a un nivell tant alt de gravetat que pot ser considerat una guerra civil, segons ha dit aquest diumenge el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), que manté les seves operacions humanitàries sobre el terreny.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La qualificació de "conflicte armat no internacional", utilitzada pel CICR, és la fòrmula legal per referir-se a una guerra civil i implica que el dret humanitari internacional s'aplica als llocs on hi hagi combats a Síria. A partir d'ara, els combatents en el conflicte estan subjectes a les Convencions de Ginebra i poden ser acusats de crims de guerra.

Com canvia això les coses?

El CICR actua com a garant de les Convencions de Ginebra del 1949 i els seus protocols addicionals, que contenen les principals normes internacionals destinades a limitar la barbàrie de la guerra.

Sota aquestes convencions, els atacs indiscriminats contra els civils, personal mèdic o la destrucció de serveis bàsics com la xarxa elèctrica o d'aigua poden ser perseguits com a crims de guerra.

De la mateixa manera, les Convencions de Ginebra protegeixen a les persones que no participen en les hostilitats (civils, personal sanitari, membres d'organitzacions humanitàries) i als que ja no poden seguir participant en els combats (ferits, malalts, nàufregs, presoners de guerra).

L'expresident del CICR Jakob Kellenberger havia avançat fa unes setmanes, dies abans de concloure el seu mandat al capdavant de l'organització, que Síria vivia un conflicte armat intern però delimitat a certes zones, on les hostilitats eren intenses i continuades.

No obstant, l'escalada de la violència a diverses zones ha portat la institució humanitària a reconsiderar la situació i a estendre l'aplicació del dret internacional en totes aquelles zones on hi hagi violència armada.

stats