LA LLUITA CONTRA EL RÈGIM D'AL-ASSAD
Internacional 16/07/2012

La Creu Roja qualifica de guerra civil el conflicte a Síria

Els combatents a Síria ja poden ser acusats de crims de guerra. És el principal resultat del fet que ahir la Creu Roja acordés que el país viu una guerra civil. Damasc segueix negant l'autoria de les massacres.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Funeral per un dels morts a prop de Damasc. Residents als afores de la capital van alertar que els combats s'hi estan acostant.

BARCELONATot i que un equip d'observadors de l'ONU en va recollir proves dissabte, ahir el règim d'Al-Assad va negar haver utilitzat armes pesants o helicòpters en els combats de dijous a la ciutat de Tremseh, a la província central de Hama. Damasc va reduir també el nombre de víctimes: els activistes locals havien acusat el règim de cometre una massacre en què van morir dues-centes persones, però la versió oficial ahir parlava només d'una quarantena de "terroristes" morts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'encarregat de desmentir la versió de les Nacions Unides -que ahir van enviar un segon equip d'observadors a Tremseh per corroborar l'ús d'armes pesants i helicòpters a la ciutat dijous- va ser Jihad Makdissi, el portaveu del ministre d'Exteriors sirià. "El govern no va utilitzar avions, helicòpters, tancs ni artilleria. L'arma més pesant va ser un llançagranades", va dir el portaveu en una roda de premsa.

"El que va passar no va ser una massacre, va ser una operació militar. Va haver-hi combats entre les forces de seguretat, la funció de les quals és defensar els civils, i unes forces altament armades que no creuen en una solució política", va defensar Makdissi.

Mentre el portaveu donava la seva versió, els observadors van tornar a Tremseh i van confirmar que s'havien utilitzat armes pesants en un atac que anava dirigit a persones concretes, molts d'ells líders de l'oposició. Els cascos blaus van entrevistar 27 persones del poble, que els van explicar com "l'exèrcit va buscar casa per casa, preguntant pels homes i pels seus carnets d'identitat". Els observadors detallen com després de comprovar qui eren van matar-ne molts i se'n van emportar d'altres.

Els crims ja són de guerra

Des d'ahir, fets com els de Tremseh i tants altres que s'hi assimilen poden ser considerats crims de guerra. El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) va anunciar que el conflicte pot ser considerat una guerra civil. Això implica que les Convencions de Ginebra del 1949 s'apliquen ara al conflicte. Sota aquestes convencions i els seus protocols addicionals, els atacs indiscriminats contra civils i personal mèdic i la destrucció de serveis bàsics com la xarxa elèctrica i de distribució d'aigua poden ser perseguits com a crims de guerra.

Amb les proves de l'ONU i la possibilitat d'acusar qualsevol de les dues parts enfrontades en el conflicte d'aquests crims, l'emissari internacional, Kofi Annan, es reunirà avui amb el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, en un nou intent per desbloquejar una sortida al conflicte. Dimarts té previst reunir-se també amb el president rus, Vladímir Putin, que -segons va explicar el seu gabinet- té la intenció de reanimar el pla de pau d'Annan.

Entre trobades diplomàtiques, els enfrontaments de rebels i forces del règim continuen, s'endureixen i s'acosten progressivament al centre de Damasc. Així ho va explicar ahir l'oposició, que va comptar mig centenar de morts als afores de la capital. Els residents van descriure l'episodi com un dels combats més ferotges a la capital des que va començar la revolta.

stats