INESTABILITAT POLÍTICA A BUCAREST
Internacional 07/07/2012

Crisi institucional a Romania per la destitució del president

Romania s'enfonsa en la inestabilitat política i econòmica per la guerra oberta entre el president i el primer ministre. El cap de l'estat, Traian Basescu, va perdre ahir la confiança del Parlament.

Carme Colomina
2 min
Crisi institucional a Romania per la destitució del president

BARCELONA.Traian Basescu s'haurà de sotmetre a un referèndum a finals d'aquest mes per intentar conservar el càrrec. És el segon procés de destitució contra un president d'estil populista en un país immers en una guerra oberta pel poder mentre l'economia s'enfonsa. El leu, la moneda de Romania, va caure ahir fins a mínims històrics. El govern de la coalició socialdemòcrata liberal, que lidera Victor Ponta, va arribar al poder fa només dos mesos, però, des d'aleshores, la cohabitació ha estat un infern. Ponta acusa el conservador Basescu de violar repetidament la Constitució, d'usurpar funcions del govern, de violar la separació de poders i de no respectar la independència judicial. Per tot això, ahir el Parlament romanès, sota control de la coalició governamental, va votar a favor de destituir el president.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El que estan fent aquestes setmanes és un cop a l'estat de dret, un error, i tindrà conseqüències a llarg termini", va advertir Traian Basescu davant la cambra. El president va abandonar l'hemicicle just després de parlar, saludant efusivament els diputats i dedicant un somriure resignat a la càmera de televisió que esperava a la porta de la sala. Ponta, el seu rival, es va anotar ahir una victòria.

En qüestió de setmanes, el primer ministre ha intentat aconseguir el control de totes les institucions de l'estat. Ha canviat el president del Parlament i del Senat. Ha modificat les lleis per facilitar la destitució del president i, des del Tribunal Constitucional, s'han denunciat pressions per substituir alguns jutges. Victor Ponta és el tercer primer ministre que té Romania en només quatre mesos, i la seva coalició és la preferida de cara a les eleccions legislatives de la tardor.

"No hi ha una veritable tradició política a Romania -explicava a l'ARA el periodista Daniel Breda per telèfon des de Bucarest-. Tot plegat és només una lluita entre els socialdemòcrates, que després de molts anys han tornat al poder, i els conservadors de Basescu, erosionat per la crisi i en clara davallada". Al carrer, desenes de partidaris de l'un i de l'altre es van aplegar en places diferents de la capital per seguir en directe la sessió parlamentària. El país està polaritat però, sobretot, castigat per la crisi que ha deixat l'economia romanesa en mans de l'ajuda del Fons Monetari Internacional. El salari mínim no arriba als 200 euros al mes. I van ser les protestes contra les retallades les que van forçar a principis d'any la caiguda de l'últim govern fidel al president.

Preocupació a Brussel·les

"És un moment molt difícil", reconeixia ahir Stefan Pirpiliu, vicepresident del PDL, el partit conservador de Basescu. "Entenc que Europa estigui preocupada", es lamentava. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va demanar ahir a Victor Porta que respecti l'estat de dret. Dos dies abans, la comissària de Justícia, Viviane Reding, ja havia denunciat els atacs contra la independència judicial. També l'ambaixada dels Estats Units a Bucarest i el ministeri d'Afers Exteriors alemany van reaccionar ahir amb preocupació per una situació que molts temen que porti a una involució política.

stats