Amèrica Llatina
Internacional 27/07/2012

D'Evita a Cristina

Es compleixen 60 anys de la mort d'Eva Perón, emblema de l'Argentina que la presidenta Kirchner emula amb tocs autoritaris

Carme Riera Sanfeliu
1 min
La presidenta Kirchner presenta el nou bitllet amb la cara d'Evita / AFP

BarcelonaEl llegat d'Eva Perón es manté viu a l'Argentina 60 anys després de la seva mort. La presidenta Cristina Kirchner ha fet seus els trets més estimats d'Evita i els ha combinat amb tics autoritaris i populistes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Era la més odiada però la més estimada, la més agreujada però la més venerada, la més vexada però avui eternament victoriosa". Amb aquesta èpica resumia fa un any la presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández Kirchner, la figura de María Eva Duarte de Perón, quan va inaugurar l'enorme reproducció de ferro del rostre d'Evita, que observa Buenos Aires des de la façana del ministeri de Desenvolupament. La localització de l'escultura no és gratuïta. L'edifici es veu des de la finestra del Saló de les Dones, l'estança del palau presidencial des d'on Kirchner fa les declaracions més solemnes. Les càmeres l'emmarquen al costat d'Evita en un enquadrament mil·limetrat per recordar als espectadors el pes del llegat de la segona esposa del president Juan Domingo Perón.

Els punts claus que han marcat el camí que ha portat l'Argentina d'Evita Perón a Cristina Kirchner són els següents:

Evita com a símbol: Kirchner recull la defensa de Perón de les dones i els pobres

El Kirchnerisme: El tàndem Néstor-Cristina emula el mite de la parella Perón-Evita

Populisme anticrisi: La presidenta alimenta el nacionalisme per amagar la crisi

Podeu llegir-ho a l'Ara Premium.

stats