TPI
Internacional 14/03/2012

Declarat culpable un congolès acusat de reclutar nens soldat

El Tribunal Penal Internacional ha emès la seva primera sentència, deu anys després de la seva creació, i ha declarat culpable un antic cap guerriller de la República Democràtica del Congo, Thomas Lubanga, per haver reclutat nens menors de 15 anys per als combats

Agències
1 min
Thomas Lubanga durant la lectura de la sentència

L'HaiaUn excap de les milícies de la República Democràtica del Congo, Thomas Lubanga, ha estat declarat culpable de crims de guerra per haver utilitzat nens soldat en la primera sentència emesa pel Tribunal Penal Internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La cambra ha conclòs per unanimitat que l'acusació ha provat sense cap dubte que Thomas Lubanga és culpable de crims de reclutament de menors de 15 anys i de fer-los participar en un conflicte armat", ha assegurat el jutge Adrian Fulford que ha llegit un resum de la sentència en una audiència pública a L'Haia. La pena serà imposada més endavant, segons el magistrat.

Lubanga, amb un vestit tradicional congolès, ha escoltat impassible la lectura de la sentència i ha creuat un somriure amb la seva dona que era entre el públic assistent a la sala on també hi havia l'actriu Angelina Jolie.

El procés contra el fundador i dirigent de la Unió dels Patriotes Congolesos i ex-comandant de les Forces Patriòtiques per l'Alliberament del Congo es va obrir el gener del 2009 i va acabar a l'agost de l'any passat. Lubanga s'havia declarat no culpable dels càrrec que li imputaven quan va ser transferir a L'Haia l'any 2006.

stats