Internacional 30/01/2012

Demanen un judici per "alta traïció" al metge que va ajudar a localitzar Bin Laden

L'anomenada comissió d'Abbottabad, que investiga la mort de Bin Laden a mans dels EUA, ha sol·licitat que s'obri un procés judicial contra el doctor Shakil Afridi per treballar per a la intel·ligència nord-americana

Efe
2 min
La imatge de Bin Laden continua vigent al Iemen on encara hi ha combats / EFE

IslamabadLa comissió pakistanesa que investiga la mort de Bin Laden a mans dels EUA ha demanat que el metge que va col·laborar amb la CIA per localitzar el líder d'Al-Qaida sigui jutjat per alta traïció, informa la premsa local.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anomenada comissió d'Abbottabad, ciutat al nord d'Islamabad, on es refugiava Bin Laden, ha sol·licitat que s'obri un procés judicial contra el doctor Shakil Afridi per treballar per a la intel·ligència nord-americana. Afridi va organitzar una campanya de vacunes a Abbottabad per intentar obtenir mostres de sang d'algun familiar de Bin Laden, i verificar així la seva presència en una finca d'aquesta localitat, plena d'instal·lacions militars.

El metge, pel qual els EUA han expressat preocupació, va ser detingut pels serveis secrets pakistanesos (ISI) poques setmanes després de la mort del líder d'Al-Qaida en una operació especial dels EUA el maig de l'any passat.

"Alta traïció"

Fonts de l'ISI han confirmat que l'any passat, el metge, contra el qual encara no s'han presentat càrrecs en un tribunal civil, estava en mans dels serveis secrets, però han refusat donar-ne més detalls.

Fins ara, no ha transcendit què passarà amb el metge, encara que fonts oficials anònimes pakistaneses l'han acusat en la premsa d'"alta traïció".

El secretari nord-americà de Defensa, Leon Panetta, ha admès per primera vegada aquest cap de setmana que Afridi treballava per a la CIA, i també n'ha demanat l'alliberament.

"De cap manera va cometre un delicte de traïció contra el Pakistan. No va fer res contra el Pakistan", ha defensat en una entrevista amb l'emissora nord-americana CBS.

Moneda de canvi

Segons analistes i fonts de seguretat, hi ha la possibilitat que el Pakistan utilitzi un eventual alliberament del doctor com a moneda de canvi per obtenir algun favor dels EUA.

També ha causat polèmica la declaració de Panetta en la mateixa entrevista sobre que "algú" en cercles oficials del Pakistan havia de tenir "alguna idea" del que estava passant en el complex on s'amagava Bin Laden, el més gran de la zona.

Poc després de l'entrevista, l'ambaixada dels EUA a Islamabad va emetre un comunicat per aclarir que Panetta no volia dir que algú en les autoritats pakistaneses conegués seu amagatall, sinó que el terrorista tenia algun tipus de suport al país.

Des de la mort de Bin Laden les relacions entre els EUA i el Pakistan no han fet altra cosa que empitjorar, a la qual cosa va contribuir l'atac amb helicòpters de l'OTAN que va matar 24 soldats pakistanesos el passat mes de novembre.

Com a represàlia, el Pakistan va decidir segellar la frontera als subministraments de l'OTAN per als seus soldats desplegats a l'Afganistan i boicotejar una conferència clau per al futur del país en guerra.

stats