Internacional 15/12/2011

Desmantellar Fukushima pot costar 40 anys

Segons l'empresa propietària, TEPCO, el combustible fos a l'interior dels reactors 1, 2 i 3 es retirarà en un termini d'uns 25 anys, llavors començaran els treballs per desmantellar les unitats, que duraran 15 anys més

Efe
2 min
Japonesos amb radiacions per culpa de Fukushima

TòquioDesmantellar la malmesa central de Fukushima, epicentre de la pitjor crisi nuclear des de la de Txernòbil, pot costar fins a 40 anys, segons els plans de l'elèctrica TEPCO i del govern nipó difosos aquest dijous per la cadena NHK.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'agenda, dissenyada en funció d'un informe de la Comissió d'Energia Atòmica del Japó, el combustible nuclear usat que hi ha a les piscines dels reactors 1 al 4 començarà a retirar-se d'aquí a dos anys, un abans de l'inicialment estimat, i s'emmagatzemarà temporalment en les mateixes instal·lacions de la central.

25 anys per retirar el combustible

El combustible fos a l'interior dels reactors 1, 2 i 3 es retirarà en un termini proper als 25 anys, i llavors començaran els treballs per desmantellar les unitats, que s'espera que conclogui al cap de 15 anys més.

En aquesta nova agenda, estan inclosos el temps que caldrà per reparar les esquerdes en els reactors i en els atuells de contenció, ha detallat NHK, que ha destacat la dificultat de la tasca i la possibilitat que els operaris hagin de treballar en condicions d'elevada radioactivitat.

Ús de robots

Per a algunes tasques es preveu l'ús de robots per control remot, tal com ja es va fer en els últims mesos per avaluar les condicions de l'interior d'algunes instal·lacions danyades.

NHK ha difós aquesta agenda abans que, demà divendres, el govern declari previsiblement que s'han assolit les condicions de "parada freda" en els reactors 1 a 3 de Fukushima.

Això significa que les temperatures d'aquestes unitats estan estabilitzades per sota dels 100 graus centígrads i les filtracions radioactives han remès de forma substancial.

La "parada freda"

La condició de "parada freda" és l'objectiu principal de la segona fase del full de ruta per resoldre la crisi de Fukushima, després que al juliol es complís la primera fase, que consistia a donar una refrigeració estable als reactors.

Després de la declaració de "parada freda", el govern i TEPCO tenen previst emprendre les tasques de descontaminació a les zones veïnes a la central, on abans de la crisi residien unes 80.000 persones.

L'executiu manté un radi d'exclusió de 20 quilòmetres al voltant de la planta a causa de la crisi, que ha causat danys milionaris en l'agricultura, ramaderia i pesca de la zona.

stats