Turquia
Internacional 06/01/2012

Detenció històrica a Turquia de l'excap de l'estat major per intent de cop militar

Ilker Basbug es troba en presó preventiva acusat de dirigir una organització terrorista que va intentar derrocar el govern. El general retirat és el primer militar de tan alt rang detingut mai a Turquia

Efe
2 min
Ilker Basbug en una imatge d'arxiu / AFP

AnkaraUn jutjat d'Istanbul ha detingut la matinada d'aquest divendres l'excap de l'estat major de l'exèrcit turc, Ilker Basbug, sota l'acusació de formar i dirigir una organització terrorista que va intentar derrocar el govern.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El general retirat es troba en presó preventiva, segons ha confirmat el seu advocat a l'agència de notícies Anatolia. El magistrat ha defensat la innocència del general i ha assegurat que "ningú, tampoc el fiscal, ha dit que hagi vist la seva firma en els documents". El mateix detingut ha rebutjat totes les acusacions i ha qualificat de "tragicòmica" l'acusació de formar una organització terrorista dirigida contra algú amb tant de poder com ell, que aleshores era comandant suprem d'un exèrcit amb 700.000 soldats.

Basbug, que va ser cap de l'estat major d'agost de 2008 fins a l'agost de 2010, és el primer militar d'aquest rang detingut mai a Turquia. La fiscalia l'acusa d'ordenar la creació de pàgines web amb propaganda contra el govern, una iniciativa que s'emmarca en les activitats de la xarxa "Ergenekon", una presumpta conspiració ultranacionalista amb l'objectiu de derrocar el govern dirigit per Recep Tayyip Erdogan i el partit AKP, islamista moderat.

Una detenció històrica

Durant la investigació del cas Ergenekon s'han detingut diversos centenars d'acusats, entre ells acadèmics, advocats, periodistes i nombrosos alts oficials militars, inclosos generals i almiralls, tot i que Basbug és el de major rang.

El seu ingrés en presó preventiva és històric, tenint en compte que a Turquia l'exèrcit ha supervisat durant dècades la política i el poder civil.

L'exèrcit turc, el segon més gran de l'OTAN, s'ha considerat durant dècades garant de la Constitució laica de l'estat, i ha fet tres cops d'estat entre 1960 i 1980. El 1997, la cúpula militar va emetre un comunicat que va forçar la dimissió del govern islamista de Necmettin Erbakan, en el partit en el qual militava també l'actual primer ministre, Recep Tayyip Erdogan. Però a partir de 2007, el govern de l'AKP va començar una llarga batalla jurídica contra la cúpula militar, des d'aleshores considerada poc menys que un poder paral·lel o inclús superior als governs electes.

La supremacia militar va patir un cop dur l'agost de 2010, quan la judicatura va decretar l'ingrés en presó d'un centenar d'alts càrrecs de l'exèrcit, tots acusats de formar part de l'Ergenekon.

stats