Rússia
Internacional 03/12/2011

Detinguda la directora d'una prestigiosa ONG russa de control electoral un dia abans de les eleccions legislatives

Les autoritats russes han requisat a Lilia Shibànova el seu ordinador portàtil. La directora de Golos alerta que volen impedir la seva participació en debats al Parlament Europeu sobre els comicis de demà

Efe
2 min
Augmenten les mesures de seguretat per les eleccions d'aquest diumenge a Rússia / REUTERS

MoscouLilia Shibànova, directora de l'ONG rusa Golos, ha estat detinguda la matinada d'aquest dissabte en una duana de l'aeroport moscovita de Sheremétevo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Golos, que en rus tant vol dir "veu" com "vot", és una prestigiosa organització de control electoral independent del Kremlin i finançada per fons estrangers.

Segons ha declarat la mateixa activista, ha estat detinguda en arribar d'una reunió a Varsòvia amb representants de la Unió Europea. Els agents de la duana han volgut requisar-li l'ordinador portàtil i l'han detinguda per negar-s'hi.

Shibànova s'ha comunicat amb l'oficina de Golos perquè enviessin un tècnic per copiar el contingut del seu disc dur abans que els agents de la duana se'l quedessin. "Tinc por que puguin utilitzar el meu ordinador per muntar una provocació", ha alertat Shibànova.

Acusada de fer campanya contra el partit de Putin i Medvédev

La detinguda ha dit que les autoritats russes volen impedir la seva participació en les audiències que celebrarà el Parlament Europeu el proper dia 7 sobre les eleccions parlamentàries de demà.

Divendres, un tribunal moscovita va sentenciar Golos a pagar una multa d'uns 1.000 euros per una presumpta violació de la llei russa per publicar més de 4.500 informes de suposades tàctiques il·legals en campanyes prèvies a les eleccions parlamentàries. L'ONG va crear la web kartanarusheniy (mapa de violacions) per recollir les denúncies dels ciutadans. La pàgina segueix funcionant malgrat l'acusació del tribunal.

El president de la Comissió Electoral Central de Rússia, Vladímir Chúrov, va acusar l'ONG de fer campanya contra el partit oficialista Rússia Unida.

Les accions judicials contra l'ONG van ser criticades pel govern dels Estats Units, que ha acusat les autoritats russes de mantenir un "patró d'acusació" contra l'organització d'observació electoral.

stats