Internacional 04/04/2012

Deu detinguts en una nova batuda contra el terrorisme islàmic a França

El ministeri de l'Interior diu que no es pot córrer cap altre risc després de la matança de Tolosa. El líder dels socialistes, François Hollande, critica l'operació perquè la considera una acció electoralista de Sarkozy que ja hauria d'haver tingut lloc fa mesos

Efe
2 min

ParísUna desena de persones han estat detingudes aquest dimecres en una nova batuda contra el terrorisme islàmic en diversos punts de França, segons informen fonts policials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els detinguts havien participat suposadament en camps d'entrenament d'integristes al Pakistan i l'Afganistan o es disposaven a fer-ho, explica l'emissora de ràdio France Info. A més, assegura que les detencions s'han produït a Marsella, Valence, Carpentras, Pau, Roubaix i Trappes.

Els sospitosos consultaven llocs web integristes que fan apologia de la violència i ataquen determinades comunitats, assenyala la cadena de televisió BFM TV.

L'operació, feta sota la supervisió de la fiscalia antiterrorista de París i sobre la base d'informació recopilada pels serveis secrets francesos, s'ha iniciat a les 6 de la matinada i ha continuat després amb registres, informa France Info.

Elm inisteri de l'Interior ha justificat aquesta batuda perquè després de les matances de Tolosa i Montauban, al març, reivindicades en nom d'Al-Qaida pel jove Mohamed Merah –abatut per la policia el passat dia 22 de març– no es pot córrer cap més risc.

Els detinguts per terrorisme, ja als jutjats

Ahir dimarts, 13 de les 17 persones detingudes en diversos punts de França el divendres passat en una altra acció policial contra el grup islamista Forsane Alizza van ser presentades davant el jutge com a inculpats per terrorisme.

D'acord amb els investigadors, els membres de Forsane Alizza capturats, entre ells, el seu líder, Mohamed Achamlane –a qui tots anomenaven "l'emir"–, preparaven accions violentes a França, en particular, el segrest del jutge de Lió Albert Lévy, que s'havia ocupat de la instrucció d'un membre del grupuscle i, a més, és jueu.

Critiques per lentitud en plena campanya

El candidat socialista a les eleccions presidencials del 22 d'abril i el 6 de maig, François Hollande, ha defensat les operacions contra presumptes terroristes islàmics com la d'aquest dimecres o la de divendres passat, però ha manifestat els seus dubtes sobre el calendari en què es duen a terme en plena campanya electoral. També ha destacat que si hi havia amenaces, s'haurien d'haver dut a terme fa temps.

En declaracions a l'emissora de ràdio RTL, Hollande ha insistit que "si hi ha sospites i riscos, cal conjurar".

"El que sorprèn és per què es fa després d'uns actes terroristes que han marcat tant", afegeix el socialista en referència als assassinats de tres nens jueus i del pare de dos d'ells, així com de tres militars per part de Merah, fets que han donat un gir a la campanya electoral.

Malgrat la seva defensa de les operacions policials, Hollande diu que aquestes batudes responen als interessos electorals del seu principal rival, l'actual president Nicolas Sarkozy: "El que es podia haver fet fa mesos, s'hauria d'haver fet fa mesos".

Sarkozy va anunciar ahir dimarts que es produirien noves operacions. "En les pròximes setmanes continuarem aquest treball absolutament sistemàtic que consisteix a garantir la seguretat dels francesos", ha subratllat el cap de l'estat en una entrevista dedicada a la campanya electoral que el pot portar de nou a la reelecció.

stats