RELIGIÓ I LLIBERTATS
Internacional 21/09/2012

Divendres de protestes contra el vídeo i les caricatures de Mahoma

Ambaixades blindades i forces de seguretat en alerta a en previsió d'una onada de manifestacions. La Casa Blanca ha pagat un anunci amb Obama i Clinton a la televisió pakistanesa per apaivagar els ànims

Ara
2 min
Manifestació contra el vídeo de Mahoma a Malàisia. SAID KHAN / AFP

BarcelonaLes forces de seguretat de molts països de majoria musulmana es preparen per a una jornada de protestes contra la vexació de la imatge de Mahoma en un vídeo editat als Estats Units i les caricatures de la revista francesa Charlie Hebdo. Un altre setmanari alemany ha sortit avui al quiosc amb una altra burla contra el profeta de l'Islam.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

França ha tancat ambaixades i escoles en uns 20 països de tot el món. El Pakistan ha desplaçat tropes per protegir les ambaixades estrangeres i ha bloquejat el senyal de telefonia mòbil a prop de 15 ciutats, després que milers de manifestants s'enfrontessin amb la policia dijous, amb el resultat d'un càmera mort a Peshawar. Islamabad ha proclamat aquest divendres "dia d'amor per al profeta" i els Estats Units han inserit anuncis a la televisió mostrant el president Barack Obama i la secretària d'Estat, Hillary Clinton, condemnant el contingut de la pel·lícula i negant que tingui cap relació amb la Casa Blanca.

Les ambaixades dels Estats Units i França han estat tancades a Jakarta, capital d'Indonèsia, i les missions diplomàtiques a la capital afganesa, Kabul, s'han blindat.

A Tunísia, bressol de les revoltes de la Primavera Àrab, el nou govern islamista ha prohibit les protestes convocades per aquest divendres contra les caricatures, la publicació de les quals a França ha suscitat fins ara poques protestes. Quatre persones van morir i gairebé 30 van resultar ferides la setmana passada quan els manifestants irrompre a l'ambaixada dels EUA per protestar contra el vídeo.

Condemnant la publicació de les caricatures a França com un acte de provocació, gran muftí d'Egipte, Ali Gomaa, va dir dijous que és un símptoma de la polarització entre Occident i el món musulmà.

stats