ALEMANYA
Internacional 14/10/2017

Dos partits d’ultradreta tindran representació al Bundestag

El Partit Blau, creat recentment arran d’una escissió al si de l’AfD, disposarà d’un escó al Parlament alemany

P.j. Armengou
2 min
Frauke Petry (en primer pla) arribant a la roda de premsa en què va anunciar que deixava l’AfD el 25 de setembre.

BarcelonaLa nit del 24 de setembre Alternativa per a Alemanya (AfD) es va convertir en el primer partit d’ultradreta que entrava al Parlament alemany des de la Segona Guerra Mundial. Ho va fer, a més, amb uns resultats històrics: 12,6% dels vots i 92 escons. La victòria, però, va tenir un regust amarg. L’endemà de les votacions, en la primera roda de premsa de l’AfD, Frauke Petry -antiga líder del partit i candidata a les eleccions- va anunciar que no formaria part del grup parlamentari dels seus correligionaris.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Petry va anunciar dijous el naixement de Die Blaue Partei [El Partit Blau), la formació a qui representarà al Bundestag. “Un partit tan anàrquic com el que hem vist i sentit en les últimes setmanes pot tenir èxit com a oposició però no pot oferir a l’electorat alternatives realistes d’ocupar el govern”, deia Petry sobre l’AfD en sortir de la formació al setembre. El Partit Blau és l’alternativa per governar Alemanya de la dirigent conservadora. Per ara, però, s’haurà de conformar amb un sol escó, que ocuparà la mateixa Petry, ja que no va renunciar-hi en abandonar les files de l’AfD.

Frauke Petry, de 42 anys, ha fundat aquest nou partit amb la intenció d’atreure els votants conservadors i els simpatitzants més moderats de la ultradreta. La formació neix amb un clar biaix populista i antielits, es defineix com a “conservador i liberal” i proposa una revisió de l’ statu quo europeu. Entre les seves prioritats, el partit vol que Alemanya recuperi el control sobre les seves fronteres, defensa la deportació de criminals estrangers i l’“assimilació cultural” dels immigrants a Alemanya. També proposa restablir el servei militar obligatori i reforçar les aliances d’Alemanya amb Israel, Rússia i els Estats Units.

La dirigent conservadora és coneguda per les seves tesis islamòfobes i per les seves propostes de prohibir els minarets. En el passat Frauke Petry també ha defensat que la policia alemanya hauria de poder “fer ús de les armes de foc, si fos necessari” per evitar l’entrada d’immigrants il·legals al país.

El conflicte dins la ultradreta

Tot i el contingut del seu programa polític, Frauke Petry és considerada moderada, mentre que Alexander Gauland, colíder d’AfD, representa la facció més dura de la ultradreta. Gauland, que va vèncer Petry en la cursa pel lideratge de l’AfD, és conegut pels seus exabruptes racistes i per haver defensat l’actuació dels soldats alemanys durant la Segona Guerra Mundial.

Les diferències entre els dos polítics, però, no són tan ideològiques com personals. Petry va deixar el partit, en part, pels recels que causava entre altres dirigents l’ascens polític del seu marit (també membre de l’AfD) i el seu propi lideratge. A més, les divisions internes han perseguit la formació des de la seva fundació, l’any 2013. Tot i que unificats per les teories antieuropees i antiimmigració, els membres de l’AfD són molt diversos: hi ha professors de dretes, ultres xenòfobs i votants antiestablishment. Frauke Petry va ser la gran derrotada d’aquestes lluites i, per aquesta raó, va emprendre el seu propi camí.

stats