Estats Units
Internacional 27/12/2010

Els Estats Units reconeixen que "trigaran un temps" a tancar la presó de Guantánamo

Obama s'hi havia compromès en arribar a la presidència, però el procés s'està allargant per les dificultats legals

Efe
1 min

WashingtonEls Estats Units "trigaran encara un temps" a tancar la presó de la base militar de Guantánamo, a Cuba, una de les promeses que el president del país, Barack Obama, havia fet en arribar a la Casa Blanca, segons ha reconegut avui el portaveu de presidència, Robert Gibbs. "Certament, no es tancarà durant el proper mes. Trigarà un temps. Part de la possibilitat del seu tancament depèn de la voluntat dels republicans de treballar amb l'administració en aquest assumpte", va explicar Gibbs en una entrevista al canal de notícies CNN.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president nord-americà, Barack Obama, afrontarà el proper any un nou Congrés en què els republicans tindran la majoria a la Cambra de Representants, per la qual cosa s'espera que li serà més complicat tirar endavant lleis sobre el tancament de Guantánamo, una mesura a la qual els republicans ja s'han oposat en diverses ocasions. Tot i així, el portaveu de la presidència dels Estats Units ha reiterat l'interès de l'administració Obama per jutjar alguns dels detinguts a Guantánamo en tribunals federals en comptes de fer-ho en tribunals militars, tot i que ha reconegut que existeixen problemes "legals" per al trasllat dels presos.

Poc abans de marxar de vacances de Nadal, Obama va insistir que la seva intenció és tancar la presó de Guantánamo, on hi ha 174 detinguts acusats de terrorisme, ja que això denegaria als terroristes "la seva principal arma de reclutament". No obstant això, va indicar que el seu govern examina les possibles opcions per decidir què cal fer amb un grup de detinguts considerats molt perillosos, que no poden ser jutjats però que representen una amenaça massa gran com per posar-los en llibertat.

stats