Internacional 08/12/2010

Els EUA confirma que renuncia a exigir la paralització de nous assentaments jueus en les negociacions amb Israel

El portaveu del departament d'Estat nord-americà, Philip J. Crowley, ha anunciat que els Estats Units abandonarà els seus esforços d'exigir a Israel una moratòria de la construcció de nous assentaments jueus en territoris ocupats, una de les principals reclamacions de Washington per facilitar el retorn d'israelians i palestins a la taula de negociacions per avançar en el procés de pau al Pròxim Orient

Acn
2 min
El portaveu del departament d'Estat nord-americà, Philip J. Crowley, durant la conferència de premsa a Nova York

Nova YorkMalgrat que els palestins han posat com a condició 'sine qua non' el cessament de nous assentaments per tornar negociar, l'administració Obama 'ha conclòs' que 'lluitar per una moratòria no crea unes bases de diàleg' per aconseguir un marc d'acord entre ambdues parts, ha dit Crowley.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

'Hem estat lluitant per una moratòria per crear les condicions pel retorn de les negociacions positives i sense interrupcions' entre Israel i Palestina, ha explicat Crowley. Però, 'després d'aquest esforç considerable, hem conclòs que això no crea unes bases de diàleg per aconseguir el nostre objectiu d'arribar a un marc d'acord', ha afegit el portaveu del departament d'estat.

Davant aquest 'canvi de tàctica' en l'estratègia diplomàtica nord-americana al Pròxim Orient, ha dit Crowley, el govern dels Estats Units té la intenció de convidar a Washington 'en els pròxims dies' als representants palestins i israelians 'per revisar com es pot avançar en el procés de pau', ha afegit el portaveu nord-americà.

Crowley ha assegurat que el compromís dels Estats Units per assolir la pau al Pròxim Orient 'no ha canviat', però que s'han de revisar algunes de les condicions perquè pugui haver un marc d'acord. 'Continuem lluitant per una pau complerta al Pròxim Orient pel que fa al conflicte araboisraelià i les relacions d'Israel amb Síria i el Líban', ha comentat Crowley.

El mes de setembre va expirar la moratòria de 10 mesos en què els israelians es van comprometre a no construir més assentaments jueus a territoris ocupats. Després del final de la moratòria, els EUA va intentar que Israel estengués la moratòria a canvi d'un paquet d'incentius. Però el govern de Netanyahu no ha reaccionat a la proposta i la construcció d'assentaments jueus continua avançant en territoris palestins.

stats