Internacional 30/12/2011

EUA qualifica d'"horribles" les declaracions de Chávez sobre els càncers de mandataris sud-americans

La portaveu del Departament d'Estat nord-americà ha respost així a les declaracions fetes per Hugo Chávez que acusaven els EUA d'haver provocat els càncers que han afectat molts mandataris sud-americans

Efe
2 min
Chavez abraça les seves dues filles al balcó del palau presidencial

WashingtonEls Estats Units han considerat aquest divendres que eren "horribles i reprensibles" els comentaris del president de Veneçuela, Hugo Chávez, sobre els casos de càncer de diversos governants d'Amèrica Llatina. La portaveu del Departament d'Estat, Victoria Nuland, ha respost així a una pregunta en la roda de premsa que fa cada dia sobre unes declaracions fetes per Chávez dimecres en referir-se al càncer diagnosticat aquesta setmana a la presidenta argentina, Cristina Fernández, i al fet que hi hagi altres mandataris, com ell mateix, que s'han vist afectats per aquesta malaltia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Nuland no ha dit res més en referència a les sospites formulades per Chávez, que si bé no va esmentar els EUA directament pel que fa al càncer, sí que va parlar en les mateixes declaracions a Caracas dels experiments nord-americans amb camperols guatemalencs als quals van inocular la sífilis en els anys 40. "Almenys és estrany, molt, molt, molt estrany", va dir Chávez sobre l'abundància de recents diagnòstics de càncer entre presidents llatinoamericans.

Diversos afectats

A banda de Fernández i Chávez, a l'avui presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, se li va diagnosticar un càncer limfàtic el 2009, quan encara no era al poder, i pel mateix tipus de càncer va haver de ser tractat el 2010 el president paraguaià, Fernando Lugo.

El novembre passat, Luiz Inácio Lula da Silva, que va precedir Rousseff en la presidència del Brasil, va donar a conèixer que pateix un càncer de laringe i, actualment, està en tractament.

Encara que va advertir que no volia fer acusacions "temeràries", Chávez es va preguntar: "Seria estrany que hagin desenvolupat una tecnologia per induir el càncer i ningú ho sàpiga fins ara i es descobreixi això d'aquí a 50 anys o no sé quants?".

stats