WIKILEAKS
Internacional 10/12/2010

Els EUA rumien acusar Assange d'espionatge

El departament de Justícia nord-americà investiga diferents càrrecs, incloent la violació de l'Acta d'Espionatge de 1917

Acn
2 min
Julian Assange

BarcelonaL'advocada del fundador de Wikileaks, Jennifer Robinson, ha dit aquest divendres a la cadena de televisió ABC que es preveu que el govern dels Estats Units presenti en breu càrrecs contra Julian Assange per espionatge.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El departament de Justícia nord-americà investiga diferents càrrecs criminals, incloent la violació de l'Acta d'Espionatge de 1917, que podria aplicar-se en el cas de la filtració massiva de Wikileaks de documents confidencials nord-americans. Fonts d'aquest departament, però, han declinat respondre les declaracions de Robinson. Els advocats del fundador de Wikileaks afirmen que l'australià pot acollir-se a la primera esmena de la Constitució dels EUA, que defensa la protecció de premsa.

El fiscal general nord-americà Eric Holder va dir a principis d'aquesta setmana que els advocats estan buscant més enllà de la llei d'espionatge per incriminar Assange. “Està clar que -la llei d'espionatge- pot jugar un rol, però hi ha altres eines disponibles”, va dir Holder als periodistes aquest dilluns. “He autoritzat diverses línies d'investigació perquè puguem arribar als fons d'aquesta qüestió i demanar comptes als responsables”, va afegir.

Revisar altres lleis per poder incriminar Assange suposarà un temps addicional per als advocats i com a conseqüència la presentació de càrrecs es podria allargar. Robinson ha dit a la televisió ABC que el seu client podria acollir-se com a editor de Wikileaks a la primera esmena del la Constitució dels Estats Units, que defensa la llibertat de premsa, expressió i religió, així com el dret de reunió.

Julian Assange està en presó preventiva a Londres en espera de ser extradit a Suècia per presumptes delictes d'agressió sexual. La fiscalia sueca li imputa fins a sis càrrecs de delictes sexuals en aquell país.

Alguns experts legals han apuntat que serà difícil que l'administració Obama pugui processar Wikileaks o Assange per espionatge. Altres lleis americanes, diferents de la llei d'espionatge, fan més fàcil presentar càrrecs contra algú per divulgació no autoritzada d'informació confidencial.

stats