Internacional 27/10/2011

L'espia israelià Ilan Grapel arriba a Tel Aviv

El jove ha arribat aquest dijous a l'aeroport de la capital d'Israel a bord d'un avió procedent del Caire. Els 25 presos egipcis alliberats a canvi d'ell també han tornat a casa

Agències
2 min
L'espia israelià Ilan Grapel. REUTERS

TabaEl presumpte espia israelià Ilan Grapel, intercanviat aquest dijous per 25 presos egipcis que ja es troben a Egipte, ha arribat aquesta tarda a l'aeroport de Tel Aviv a bord d'un avió particular israelià procedent del Caire, segons informen els mitjans israelians. Isarel i Egipte van acordar la setmana passada l'entrega de Grapel a canvi de la posada en llibertat de 25 presoners egipcis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mare de Grapel, l'ambaixador dels Estats Units a Israel, Daniel Shapiro, així com representants del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, han anat a rebre el jove a l'aeroport, segons la premsa hebrea.

Els 25 presos egipcis que s'havien d'intercanviar pel presumpte espia israelià Ilan Grapel han entrat aquest dijous a Egipte sota fortes mesures de seguretat, segons ha informat la televisió egípcia.

Els primers en creuar la frontera amb Israel, a l'alçada de la localitat egípcia de Taba, han estat tres menors d'edat, als quals van seguir els altres presos. Fonts de seguretat egípcies han afirmat a Efe que els presos van ser conduits a una sala on van ser reconeguts pels caps de les seves respectives tribus abans que Egipte procedís a l'entrega de Grapel. Un cop culminat el reconeixement, Grapel va sortir de l'aeroport del Caire en un avió particular israelià cap a Tel Aviv.

Grapel, de 27 anys i de nacionalitat israeliana i nord-americana, estava acusat per la Fiscalia General egípcia d'”espiar contra Egipte amb la intenció de danyar els seus interessos econòmics i polítics”. Segons els serveis secrets egipcis, el jove va ser enviat a Egipte per reclutar algunes persones, portar a terme activitats d'espionatge i recol·lectar informacions sobre la Revolució del 25 de Gener, que va posar fi al règim de Hosni Mubàrak.

Egipte ha lluitat contra Israel quatre guerres –1948, 1956, 1967 i 1973–, que van culminar amb un tractat de pau signat a Washington el 1979, però els llaços bilaterals sempre han estat distants.

L'intercanvi de presos entre Israel i Egipte arriba després que el passat 18 d'octubre el soldat israelià Guilad Shalit fos intercanviat per més de mil presos paletins amb la mediació d'Egipte. Tot i que al principi les autoritats egípcies van pensar intercanviar Grapel per un número més gran de presos, finalment han estat 25 persones que complien diverses penes per delictes com el tràfic de drogues i mercaderies o l'entrada il·legal a Israel.

stats