Internacional 21/07/2011

Els ministres del nou govern d'Egipte juren el càrrec mentre continuen les protestes al carrer

La remodelació de l'executiu manté figures de l'antic règim. Els manifestants han dit que no abandonaran les places fins que no es faci cas de les seves demandes

Agències
2 min

El CaireEgipte ja té nou govern de transició fins que no se celebrin eleccions al país, però els manifestants que continuen les protestes denuncien que figures de l'antic règim encara ocupen algunes carteres i demanen l'eliminació de tota reminiscència de l'era Mubàrak. Els ministres del nou govern egipci han prestat avui jurament davant el cap de la junta militar egípcia, el general Mohamed Husei Tantau, després que l'acte s'ajornés fa tres dies per discrepàncies sobre alguns candidats a ocupar els càrrecs. Així queda consolidat el nou govern egipci després de l'era del dictador Hosni Mubàrak, amb 25 ministeris i que continuarà encapçalat per Esam Sharaf.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La remodelació del govern, que no satisfà les demandes dels manifestants que continuen protestant als carrers de les principals ciutats del país, inclou dotze canvis de carteres i dos nous viceprimer ministres, alguns d'ells antics col·laboradors del règim de Mubàrak. D'altra banda, 13 ministres s'han mantingut en el càrrec i també el propi Sharaf. El ministre de l'Interior, el general Mansur Esawi, i el de Justícia, Muhamad Abdelaziz Ibrahim al Guendi, també s'han mantingut en el càrrec i han estat molt criticats per la repressió violenta d'alguna de les manifestacions de protesta al país, així com pel retard en els judicis als exdirigents de l'antic règim.

Després de la cerimònia de jurament, Tantaui ha demanat al nou govern que prepari el país per a la celebració d'eleccions democràtiques, l'elaboració de la nova constitució i l'elecció del president de la República amb l'objectiu de "complir amb les demandes de la revolució", segons l'agència oficial Mena.

Hores després, el cap del nou Executiu ha assegurat que tractarà amb "serietat" les peticions dels manifestants, que demanen que s'accelerin les reformes pendents i que des de principis de juliol acampen a les principals places del país. Sharaf ha dit que ja no hi ha presoners polítics, que s'obriran les presons a les associacions de drets humans i que es designarà un assessor de drets humans per al Ministeri de l'Interior. A més, ha anunciat que es reactivarà la Llei de Traïció per demanar responsabilitats als dirigents implicats en casos de corrupció.

Alguns del moviments revolucionaris que van enderrocar el règim han criticat que s'han canviat ministres corruptes per altres de "similars", mentre d'altres han protestat contra els canvis perquè el nou executiu es manté "ferm a les bases del règim corrupte amb lleis, institucions i personalitats". Per aquest motiu, centenars d'egipcis continuen acampats a les places d'Egipte fins que desapareguin "tots els símbols del règim de Mubàrak".

stats