Internacional 11/05/2011

El número 2 dels 'tories' a Escòcia pressiona per fer el referèndum ja i provocar la victòria del 'no'

Murdo Fraser demana a David Cameron que convoqui la consulta des de Londres contra l'estratègia d'Alex Salmond d'esperar quatre anys per fer créixer l'independentisme. El govern britànic es nega a interferir en el procés

Acn
2 min
Murdo Fraser, número 2 dels conservadors britànics a Escòcia / ACN

Londres"Volem que se celebri el referèndum per la independència d'Escòcia al més aviat possible". Són paraules del número dos del partit conservador a Escòcia, Murdo Fraser, que ha assegurat que el seu partit respecta i "accepta" el dret dels escocesos a celebrar una consulta per la independència després de la victòria per majoria absoluta de l'SNP d'Alex Salmond.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"L'única diferència entre l'SNP i nosaltres és el moment per celebrar la consulta", ha dit, un factor que Salmond considera clau des del punt de vista estratègic perquè les enquestes indiquen que encara no hi ha prou independentistes perquè guanyi el sí.

El diputat 'tory' escocès, que podria substituir l'actual líder dels conservadors a Escòcia a partir de la tardor, ha demanat al primer ministre David Cameron "que pensi en la possibilitat de convocar directament el referèndum". Fraser argumenta que allargar la consulta fins al final de la legislatura, com preveu Alex Salmond, seria "molt perjudicial per a l'economia d'Escòcia". "En els propers cinc anys, els inversors no sabrien si Escòcia continuaria com a part del Regne Unit o si es prepara per ser independent, fins i tot tindrien incerteses sobre si el país continuaria amb la lliura esterlina o adoptaria l'euro, com vol Alex Salmond", adverteix.

"L'SNP no està disposat a celebrar el referèndum durant els primers anys de la legislatura, i per això he demanat al govern britànic que pensi en la possibilitat de convocar directament", ha afegit. La petició, però, no ha rebut suport des de Londres. El primer ministre David Cameron ja va anunciar que "no bloquejarà" la consulta. Un portaveu del govern britànic ha confirmat que "la intenció de no bloquejar inclou no influir en el calendari per fer-la". "Un referèndum pels escocesos és una qüestió que han de decidir els escocesos des d'Escòcia", ha afegit el portaveu. Els plans pel referèndum, doncs, estan completament en mans de l'SNP.

Alex Salmond ha reiterat que vol celebrar el referèndum a finals de la legislatura, i que primer es centrarà en aconseguir més poders fiscals de Londres i recuperar l'economia. L'estratègia, segons els analistes, és guanyar temps per fer créixer la base social favorable a la independència en els propers anys i garantir una victòria del 'sí' en la consulta. Un referèndum a curt o mig termini suposaria probablement una victòria pel 'no', i això aparcaria el debat independentista durant generacions.

stats