Eslovàquia
Internacional 10/03/2012

Els socialdemòcrates guanyen les legislatives a Eslovàquia amb un ampli avantatge

Els ciutadans han votat per renovar el Consell Nacional, el parlament unicameral. L'ex-primer ministre Robert Fico s'ha beneficiat de la ruptura de la coalició de centre dreta sortida de les urnes el 2010

Efe
1 min
El candidat socialdemòcrata, Robert Fico, en el moment de votar / EFE

BratislavaL'opositor partit Socialdemòcrata (SMER) ha guanyat aquest dissabte per àmplia majoria les eleccions legislatives a Eslovàquia, segons els sondejos a peu d'urna realitzats per diversos canals de televisió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons aquestes projeccions, el partit de l'ex-primer ministre Robert Fico ha aconseguit entre el 37% i el 40% dels vots, mentre que el seu rival més directe, el Moviment Democristià (KDH), s'emporta al voltant d'un 10%.

Quatre milions d'eslovacs amb dret a vot estaven convocats a participar en les eleccions generals anticipades.

Els ciutadans han votat per renovar el Consell Nacional, el parlament unicameral de 150 escons. Un total de 26 formacions polítiques es presenten a les eleccions, les sisenes en la història de la jove democràcia centreeuropea, sorgida de la divisió de Txecoslovàquia l'1 de gener de 1993.

L'opositor partit socialdemòcrata SMER, liderat per l'ex-primer ministre Robert Fico, era el favorit segons uns sondejos que li donaven un 40% de suport.

Fico, que s'ha beneficiat de la ruptura de la coalició de centre dreta sortida de les urnes el juny de 2010, intentarà superar els 62 escons que té en la present legislatura.

El líder d'esquerra ha afirmat que vol formar un Govern amb un aliat com a molt, i entre els candidats hi ha el Moviment Democristià (KDH), de l'excomissari europeu Jan Figel, o els eslovacs-húngars moderats del Most-Hid, encapçalat per Bela Bugar.

stats