Internacional 30/01/2011

Espanya descarta repatriar els ciutadans atrapats a Egipte amb vols especials com faran els Estats Units i Turquia

2 min
Un home mostra una pancarta al centre del Caire, a Egipte, davant d'una barricada, en una imatge de les protestes del 'Divendres de la ira'

MadridEl ministeri d'Afers Exteriors espanyol descarta repatriar els ciutadans de l'Estat atrapats a Egipte. Així ho ha confirmat a l'ACN un portaveu del ministeri, que ha assegurat que els turistes que estan a Egipte tornen 'voluntàriament' amb vols 'regulars' perquè els principals aeroports 'estan en funcionament'. El ministeri descarta, doncs, organitzar una repatriació amb vols especials com faran els Estats Units i Turquia. Segons el portaveu, els turistes que estan a Egipte hauran de tornar de forma 'individual'. La catalana Mari Cruz Navarro, atrapada a El Caire amb un grup de quaranta persones més, ha explicat a l'agència que no reben 'cap tipus d'ajuda' de l'ambaixada i que estan 'molt espantats'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Navarro ha assegurat que és molt complicat comprar vols per tornar cap a casa 'perquè no funciona Internet i la cobertura del mòbil va i ve contínuament'. 'Ens han dit que ens busquem la vida', ha criticat aquesta barcelonina, que tem trobar-se amb problemes un cop arribi a l'aeroport. 'Ens arriben informacions que no deixen entrar a l'aeroport del Caire sense bitllet i tampoc amb un bitllet que la sortida del vol no sigui del mateix dia', ha afegit.

Des del ministeri d'Exteriors, però, asseguren que els aeroports egipcis 'funcionen amb normalitat' i per tant consideren innecessari organitzar una flota d'avions especials per repatriar els ciutadans atrapats entre els disturbis i les manifestacions. Segons un portaveu d'Exteriors, la resta de països europeus tampoc tenen previstos desplegaments d'aquest tipus.

Amb tot, Turquia ha organitzat com a mínim dos avions de la companyia Turkish Airlines per repatriar uns 750 ciutadans turcs que estan atrapats a El Caire i Alexandria. Així mateix, els Estats Units han recomanat als seus nacionals que marxin d'Egipte 'el més aviat possible'. De fet, el govern organitzarà vols especials de repatriació a partir de dilluns.

En un comunicat, l'ambaixada nord-americana als Estats Units assegura que està iniciant els 'preparatius per oferir transport a zones segures d'Europa' pels seus ciutadans. A més, el govern de Barack Obama ha autoritzat a part del personal diplomàtic una 'repatriació voluntària'.

Per la seva banda, el Regne Unit recomana als seus ciutadans que marxin del país 'si és segur' sortir de l'hotel i arribar fins a l'aeroport. Com Espanya, el govern britànic no té previst organitzar vols especials, però està evacuant els familiars del personal diplomàtic en vols 'comercials'.

stats