CRISI MIGRATÒRIA
Internacional 22/04/2016

Espanya anuncia l’acollida de 585 refugiats

La UE, en alerta per l’auge de les arribades d’immigrants a les fronteres d’Espanya i Itàlia

Esther Herrera
3 min
La vida continuava ahir a Idomeni a les tendes sobre les vies del tren que uneix Grècia i Macedònia.

Brussel·lesCriticat per la Comissió Europea per la inacció en l’acollida de refugiats, el govern espanyol posa fil a l’agulla per accelerar l’arribada de demandants d’asil des de Grècia i Itàlia. El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va anunciar ahir que espera que un contingent de 200 refugiats arribi a Espanya “a principis de maig”. Després s’hi afegiran 385 demandants d’asil més provinents de Turquia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Brussel·les demana pràcticament cada setmana “esforços” als països de la UE perquè acullin entre tots 160.000 refugiats. Fins ara només s’han fet càrrec de poc més de 1.200. A la cua en el compliment hi ha els països de l’Est però també Espanya, que fins ara només ha acollit 18 persones de les 14.900 previstes. L’Ajuntament de Barcelona o la Generalitat s’han mostrat disposats a ajudar en l’acollida, però critiquen que només han obtingut silencis del govern. Fernández Díaz, però, va insistir ahir, després d’una reunió amb els seus homòlegs europeus, que “des de l’1 de març” -abans de les peticions catalanes directament a Brussel·les- el govern espanyol va comunicar a la Comissió Europea que acolliria 200 persones.

Segons va explicar el ministre, “no és que hi hagi una falta de voluntat, sinó que no ha pogut ser” per qüestions pràctiques. Les autoritats espanyoles ja han tramitat les documentacions de 87 dels 150 asilats provinents de Grècia, però Atenes espera que s’hagin gestionat totes les peticions per poder enviar les persones conjuntament, ja que és el país hel·lè qui assumeix els costos dels desplaçaments. Una vegada s’hagin rebut els 200 refugiats, el ministre es va mostrar confiat que en “els pròxims mesos” també s’acullin 385 asilats de Turquia, i es va excusar pel fet que el procés sigui tan lent.

Augmenta la pressió al sud

Els titulars europeus d’Interior van analitzar ahir la posada en marxa ara fa un mes del polèmic pacte amb Ankara per deportar tots els immigrants que arribin a Grècia irregularment. Amb l’arribada del bon temps i el tall de la ruta dels Balcans, països com Itàlia i Espanya temen que augmenti el flux de migrants que arriben a les seves costes. Fernández Díaz va anunciar que està “molt alerta”, perquè hi ha “un risc”, i va admetre que hi ha hagut “un augment notable” d’arribades al litoral espanyol. Segons el ministre, les xifres s’han “triplicat”, i va posar com a exemple que les demandes d’asil l’any passat a Espanya van ser “més de 20.000”, amb l’augment de la pressió a l’Egeu.

Amb tot, a Itàlia és on més preocupen les conseqüències del pacte amb Turquia, perquè temen patir més pressió a les seves costes, una pressió que ja es comença a notar, tot i que Brussel·les apunta que és una tendència més relacionada amb el bon temps. Però per evitar que la pressió pugi, el govern de Matteo Renzi va enviar una carta al president de l’executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, la setmana passada amb un pla basat a copiar el model del pacte amb Turquia per aplicar-lo amb Líbia, especialment pel que fa a oferir ajuda econòmica al país per millorar les condicions de vida. “El model d’acord entre la UE i Turquia es pot utilitzar amb Líbia quan es donin les condicions”, va defensar ahir el ministre italià Angelino Alfano. Juncker va respondre agraint la proposta i va avançar que es discutirà en la pròxima reunió de líders europeus del juny.

stats