Internacional 15/09/2016

Espanya, el mal exemple en l'acollida de refugiats

Oxfam Intermón reclama a Madrid que concreti compromisos d'acollida a la cimera de l'ONU de dilluns

Cristina Mas
2 min
La tanca de Melilla.

BarcelonaSuspens estrepitós. Així qualifica Oxfam Intermón la política del govern espanyol en matèria de refugiats, que segons l'ONG vulnera els drets fonamentals de les persones. "Espanya és el mal exemple que s'està imposant com a model europeu de gestió de immigració", ha dit Francesc Mateu, director de l'entitat a Catalunya. Les tanques de Ceuta i Melilla, la subvenció dels governs del sud a canvi que controlin els seus fluxos migratoris i els acords de readmissió amb tercers països en què Espanya va ser pionera, s'han convertit ara en el model a seguir a Europa, amb mesures com l'acord entre la UE i Turquia per frenar els refugiats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mateu ha recordat que Espanya només ha acollit 480 persones dins l'esquema europeu de reassentament i reubicació, molt per sota del compromís d'acollir 17.387 persones fins al 2017. "La paràlisi institucional no és excusa per no gestionar l'acollida", ha dit Mateu. Oxfam Intermón denuncia també que l'acollida es financi a compte dels fons d'ajuda al desenvolupament "perquè es deixa de respondre a les causes". L'ONG insisteix que la solució és obrir vies legals i segures perquè els refugiats puguin arribar amb garanties a territori europeu sense arriscar-hi la vida i sense haver-se de posar en mans de les màfies.

Oxfam recorda que Espanya és la 14a economia mundial i denuncia que no falten els recursos, sinó la "voluntat política" per respondre a la pitjor crisi de refugiats que viu Europa des de la II Guerra Mundial. La prova és que blindar les fronteres surt molt car, i en això no hi ha retallades: reparar i reforçar les tanques de Ceuta i Melilla, per exemple, costa gairebé 40 milions d'euros, mentre que el pressupost anual dels centres d'estada temporal d'estrangers (CETI) és de 16,3 milions.

"Espanya ha de canviar aquesta política de protecció de fronteres basada en tanques, ganivetes i devolucions en calent", ha reclamat Mateu, i ha instat Madrid a anunciar nous compromisos a la cimera de l'ONU que se celebrarà dilluns a Nova York.

Anna Figueras, advocada de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, ha recordat que les devolucions en calent, que el govern espanyol va legalitzar amb la coneguda com a 'llei mordassa', són il·legals segons el dret internacional. L'advocada ha denunciat a més que la llei espanyola d'acollida del 2009 encara no té un reglament que la desenvolupi i que Espanya és un dels països que denega més peticions d'asil als pocs refugiats que arriben al seu territori: "El 68% de sol·licituds són denegades i les poques que es concedeixen donen una protecció devaluada". L'any passat Madrid va concedir uns 220 estatuts de refugiat i unes 800 proteccions subsidiàries. Encara que la llei contempla la protecció per raons humanitàries, l'any passat no se'n va concedir cap.

Les dades contrasten amb els resultats dels països del centre i el nord d'Europa, als quals arriben un volum molt més elevat de refugiats, i on els percentatges d'acceptació de les sol·licituds són molt més elevats: un 70% en el cas de Suècia i un 54% per a Alemanya.

stats