Àfrica
Internacional 28/07/2012

Espanya repatria els cooperants dels campaments del Sàhara per risc d'atacs

Exteriors justifica la mesura pels "indicis d'un seriós increment de la inseguretat" i possibles atacs de grups terroristes del nord de Mali. Espanya dóna suport a la intervenció al país africà, pendent del vistiplau de l'ONU

Agències
1 min
José Manuel García-Margallo durant l'anunci de la decisió. / EFE

MadridEl ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha anunciat aquest dissabte que el govern ha iniciat una operació per repatriar als cooperants espanyols dels campaments de refugiats del Sàhara a Tinduf davant "indicis" de possibles actuacions contra ells de grups terroristes del nord de Mali.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Margallo ha informat d'aquesta operació en una roda de premsa a la seu del seu departament, a la qual havien estat convocats els periodistes sense concretar-ne el motiu.

El ministre ha explicat que l'executiu ha enviat un avió de les Forces Aèries per repatriar els cooperants espanyols i també d'altres nacionalitats, i que tornarà a Espanya la propera matinada.

Margallo ha informat que el govern tenia indicis que l'objectiu prioritari de les possibles accions terroristes eren ciutadans espanyols. Ha agraït la col·laboració de les autoritats d'Algèria i dels representants del Frente Polisario en el procés de reagrupament i trasllat dels cooperants.

El ministre ha recordat que la Unió Africana i la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental han sol·licitat al Consell de Seguretat de l'ONU una resolució que doni cobertura a una futura operació militar a Mali no només per donar suport a les institucions de transició a Bamako, sinó també per fer front als grups terroristes que han pres el nord del país. Precisament en aquesta zona hi havia dos cooperants espanyols segrestats que van ser alliberats la setmana passada, després de nou mesos.

Margallo ha reiterat el compromís d'Espanya amb els camps de refugiats del Sàhara i ha confiat que aviat es podrà reprendre l'ajuda humanitària.

stats