ORGANISMES INTERNACIONALS
Internacional 23/03/2012

Els Estats Units proposen un expert en sida de l'OMS per presidir el Banc Mundial

La nominació de Jim Jong Kim, un metge nord-americà d'origen coreà i president del Darmouth College, ha estat una sorpresa. Creix la pressió perquè l'organisme estigui encapçalat per un representant d'un país en vies de desenvolupament

Ara
1 min
Jim Jong Kim

BarcelonaEl president nord-americà, Barack Obama, ha designat com a candidat a la presidència del Banc Mundial Jim Young Kim, un acadèmic nord-americà d'origen coreà, que prové de l'àmbit sanitari. El president del Darmouth College i exdirector del departament de Sida de l'Organització Mundial de la Salut serà el candidat a substituir Robert Zoellick, que acaba el seu mandat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministre de finances de Nigèria, Ngozi Okonjo-Iweala, tenia el suport de tres països africans. Des de la seva creació, el 1944, el president del Banc Mundial sempre ha estat un nord-americà, però darrerament hi ha pressions perquè la tradició es trenqui en benefici d'un candidat provinent d'un país en vies de desenvolupament. L'altra gran institució financera mundial, el Fons Monetari Internacional, sempre ha estat liderada per un europeu.

L'economista nord-americà expert en desenvolupament, Jeffrey Sachs, és un dels altres candidats, amb el suport de països com Guatemala, Xile, Kènia, Haití, Timor Oriental o Butan, però no té el suport de l'administració Obama.

El candidat colombià, José Antonio Ocampo, ex ministre de finances sembla quedar descartat després que l'actual titular, Juan Carlos Echeverry, digués dijous que el país se centra en obtenir la presidència de l'Organització Internacional del Treball.

stats