Internacional 20/08/2011

Els Estats Units diuen que Gaddafi "té els dies comptats"

Un assistent de Clinton assegura que "està clar que la situació es mou contra el coronel" i crida les forces rebels i els líders de l'oposició a treballar junts per un nou govern inclusiu i representatiu

Acn
2 min

BengasiEls dies del president de Líbia, Muammar al-Gaddafi, estan comptats i les forces rebels –que continuen guanyant terreny– i els líders de l'oposició han de treballar junts per estar preparats per al poder. És l'opinió de la Casa Blanca, segons ha dit un representant nord-americà d'alt rang aquest dissabte, informa l'agència Reuters. "Està clar que la situació es mou contra Gaddafi", ha dit Jeffrey Feltman, assistent de la secretària d'estat dels EUA, Hillary Clinton, després de reunir-se amb líders rebels libis als seus quarters generals a Bengasi, a l'est del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"L'oposició continua fent avenços substancials sobre el terreny mentre les forces de Gaddafi són cada cop més febles", ha dit Feltman. "És l'hora que Gaddafi marxi, i creiem fermament que té els dies comptats".

Els Estats Units han reconegut el Consell de Transició Nacional (CTN) rebel com a autoritat legítima líbia. Feltman ha fet una crida als seus líders perquè defensin els drets humans i perquè assegurin un govern inclusiu i representatiu un cop Gaddafi marxi.

"Ara haurien de treballar junts i planificar com s'establirà l'imperi de la llei, a banda de preparar institucions transparents i proveir seguretat i serveis".

Washington ha ajudat els rebels donant suport a la campanya de bombardejos de l'OTAN contra les tropes de Gaddafi, malgrat que les forces nord-americanes es van retirar a un segon terme quan l'Aliança va prendre les regnes dels atacs després dels primers dies.

Feltman ha dit que els Estats Units han donat suport als esforços dels enviats de les Nacions Unides per negociar una solució, però que Gaddafi encara no ha acceptat cap de les demandes per abandonar el poder. "Fins ara, l'element essencial de les negociacions, un acord de Gaddafi per deixar el poder, no s'ha produït".

stats