Internacional 01/02/2011

Els Estats Units envien un mediador a Egipte

3 min

El CaireL'administració Obama ha enviat un mediador vinculat a Egipte en una missió al Caire per reunir-se amb el president Hosni Mubàrak i altres oficials, mentre l'administració nord-americana s'esforça per mesurar les intencions del líder egipci enmig dels ràpids esdeveniments que tenen lloc al país. Aquest mateix dimarts s'ha convocat una vaga general que aspira a congregar un milió de persones als carrers del Caire contra Mubàrak, en un moviment espontani que en les darreres hores ha sumat el suport de l'exèrcit, que ja ha dit que no farà res per impedir les manifestacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El diplomàtic Frank G. Wisner, exambaixador nord-americà a Egipte que coneix personalment Mubàrak, ha aterrat al Caire aquest dilluns, segons ha confirmat el portaveu del departament d'Estat Philip J. Crowley. El portaveu ha declinat explicar si Wisner, ambaixador a Egipte entre el 1986 i el 1991, duia un missatge del president Obama.

"Coneix alguns dels actors clau en l'administració egípcia", ha dit Crowley sobre Wisner. Per això l'administració nord-americana creu que serà "útil" que es trobi amb Mubàrak i pugui aportar la seva perspectiva.

L'elecció de Wisner, de 72 anys, un veterà respectat de la política d'exteriors nord-americana, ha fet aparèixer preguntes sobre si l'administració Obama l'està utilitzant com un emissari per demanar de manera polida a Hosni Mubàrak que renunciï al càrrec que ha ostentat els últims 30 anys. El portaveu del govern, però, ha declinat fer cap declaració sobre si Wisner ha estat enviat al Caire amb cap tipus de missatge.

En conversa amb els periodistes Crowley ha dit: "Hem enviat un missatge clar a Egipte, públicament i privada. Però òbviament l'ambaixador Wisner tindrà l'oportunitat de tornar a insistir en allò que hem dit".

Wisner, que també ha estat ambaixador de Zàmbia, les Filipines i l'Índia, té experiència en diplomàcia complicada. Entre el 2006 i el 2007 va ser enviat especial del president George Bush en les negociacions per aconseguir la independència de Kosovo i el seu reconeixement com a estat sobirà per part dels altres països.

I en el cas del conflicte a Egipte, tot i que Wisner és una dècada més jove que Mubàrak, de 82 anys, es creu que és la persona indicada per parlar amb cura al president egipci sobre les seves opcions.

Amb tot, la clau pel que fa a la postura nord-americana en tot l'assumpte continua essent si Mubàrak està disposat a mostrar signes d'apertura del seu règim o no. Un indicador, asseguren fonts properes al cas, podria ser la revocació de la llei de l'Estat d'emergència, aprovada el 1981, que dóna poders al govern per detenir aquells qui considera dissidents.

Mentrestant, la lluita que es lliura als carrers és ben diferent. Els manifestants espontanis encaren el vuitè dia de protestes al carrer intentant mantenir una pseudoorganització malgrat les dificultats imposades des del govern, que bloquegen la majoria d'eines digitals a l'abast de la gent del carrer, com internet o les comunicacions per telefonia mòbil.

Amb tot, l'anunci d'una vaga general per a aquest dimarts ha traspassat ja fronteres i ha esdevingut un clam que ha donat la volta al món. S'espera que un milió de persones surti als carrers del Caire per reclamar la fi del règim de Mubàrak.

En les darreres hores els manifestants, que compten entre d'altres amb el suport de l'excap del programa nuclear de les Nacions Unides Mohamed ElBaradei, fins ara a l'exili, han sumat la simpatia d'una peça clau en l'entramat, la de l'exèrcit, els màxims responsables del qual han anunciat que no actuaran per dissoldre les manifestacions.

stats