Estats Units
Internacional 17/03/2012

Els Estats Units fan pública la identitat del soldat sospitós de matar 17 civils afganesos

L'advocat del Sergent Robert Bales, de 38 anys, al·lega que el seu client patia estrés post-traumàtic. El soldat és en presó preventiva en una base militar de Kansas

Reuters
1 min

WashingtonL'Exèrcit dels Estats Units ha identificat aquest dissabte el soldat sospitós de ser responsable de la massacre de 16 civils afganesos la setmana passada a la província de Kandahar. Es tracta del Sergent Robert Bales, de 38 anys, que ha arribat aquest divendres a la base de Kansas, als Estats Units, on serà retingut en una cel·la en solitari a l'espera de ser jutjat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cas contra Bales serà conduit sota les normes militars nord-americanes però encara no és clar on serà el judici.

La dona i els dos fills del soldat han estat traslladats a una base a Seattle per protegir-los de qualsevol represàlia.

Bales va enllistar-se a l'Exèrcit l'any 2001, després dels atemptats de l'11-S.

L'advocat al·lega estrès post-traumàtic

L'advocat de Bales, John Henry Browne, ha dit que la defensa es basarà en l'estrès post-traumàtic. "És una defensa molt comuna en l'entorn militar", ha dit l'advocat, que assegura que Bales no volia ser enviat a l'Afganistan després d'haver estat ferit dues vegades a l'Iraq.

Browne ha afegit en defensa del seu client que Bales havia estat testimoni de les "serioses ferides" que va patir un company ser un dia abans de cometre la massacre de la qual se l'acusa.

L'advocat ha dit a la cadena nord-americana CNN que ha parlat amb el seu client aquest matí i que en la breu conversa el soldat semblava "distant i com un animal espantat" però que estava bé.

En una roda de premsa dijous, Browne va descriure el seu client com un "soldat exemplar" que no volia ser enviat per quarta vegada a una zona de guerra, després de ser enviat a l'Iraq tres vegades entre el 2003 i el 2010.

stats