Estats Units
Internacional 09/06/2011

Obama aprofita el buit de poder al Iemen per intensificar la guerra secreta contra Al-Qaida

En les darreres setmanes s'han reprès els atacs amb avions no tripulats, que s'havien abandonat fa un any per la poca efectivitat i el gran nombre de víctimes civils

Mark Mazzetti / New York Times
1 min
Milicians opositors als carrers de Sanà. REUTERS

WashingtonL'administració Obama ha intensificat la guerra secreta al Iemen, aprofitant-se del buit de poder per la revolta al país, per atacar presumptes milicians amb avions no tripulats i caces. Ho explica avui The New York Times, citant funcionaris.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La intensificació de la campanya nord-americana en les darreres setmanes es dóna en el context del conflicte al Iemen, en què el govern de Sanaa s'aferra al poder davant la revolta popular. El règim era un dels principals aliats dels EUA en la lluita contra al-Qaida, que té una base al sud del país. L'administració Obama va considerar necessari accelerar els atacs aeris en aquesta zona quan les tropes governamentals van ser derrotades i van haver de replegar-se a la capital.

Com sempre passa en aquest tipus d'atacs, a més dels milicians d'Al-Qaida marcats com a objectius una gran quantitat de víctimes civils innocents són assassinades. Divendres va morir un dirigent de l'organització terrorista en un atac amb un avió no tripulat, però quatre persones més hi van perdre la vida. La nova onada d'atacs aeris es produeix després d'una pausa de gairebé un any en aquest tipus d'operacions al país, que s'havien aturat davant la manca d'informació d'espionatge i la gran quantitat de víctimes civils.

El president iemenita, Ali Abdul·lah Sàleh, ha abandonat el país oficialment per rebre tractament mèdic a l'Aràbia Saudita de les ferides provocades per un atemptat, i és molt poc probable que retorni. Algunes fonts apuntaven ahir que els metges li han induït el coma davant la gravetat de les lesions.

stats