Internacional 11/12/2011

L'exdictador Noriega, extradit a Panamà per ser empresonat

Té pendents tres penes de 20 anys al seu país. A París i els EEUU s'ha passat 20 anys a la presó

Efe
2 min

ParisL'exdictador panameny Manuel Antonio Noriega embarcar avui en un avió a l'aeroport parisenc d'Orly per ser extradit al seu país, ha informat el cònsol de Panamà a França, Arístides Gómez de León. L'avió en què viatja Noriega, de la companyia espanyola Iberia, tenia programada la seva sortida de Orly a les 07.40 hora local (06.40 GMT) i arribarà a Madrid, on farà escala, aproximadament dues hores després.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Està previst que Noriega surti de Madrid en un vol també d'Iberia, programat a les 12.40 hora local (11.40 GMT) i que arribi a Panamà a les 17.30 hora local (22.30 GMT). Aquesta escala a la capital espanyola s'explica perquè no hi ha vols directes entre París i la capital panamenya. El que va ser l'home fort de Panamà, de 77 anys, viatja custodiat per agents panamenys i va també acompanyat per un metge procedent del seu país.

Per comprovar que estava preparat per a aquest viatge, ahir se li va fer un control mèdic a la presó de la Santé de París, en què ha estat internat des que va arribar a França el 27 abril 2010 procedent dels Estats Units, d'on també va ser extradit. Precisament Estats Units ha hagut de donar llum verda a la justícia francesa perquè ara Noriega pugui tornar extradit al seu país, on ha de ser empresonat.

Tres penes de 20 anys

Noriega ha estat condemnat en absència a Panamà a tres penes de 20 anys i encara que ha acceptat la seva entrega, té intenció de "demostrar (la seva) innocència", segons va explicar en la seva última compareixença davant el Tribunal d'Apel·lació de París el 23 de novembre. Noriega, que es considera "presoner de guerra" després d'estar empresonat als Estats Units i París durant més de 20 anys per blanqueig de diners del narcotràfic entre desembre de 1988 i el derrocament per les tropes nord-americanes el desembre de 1989.

stats