França
Internacional 09/07/2012

França investiga una televisió per obtenir i emetre converses entre l'assassí de Tolosa i la policia

La cadena TF1 va fer públics diumenge extractes del diàleg entre Mohamed Merrah i les forces de seguretat durant el setge a l'islamista el març passat. Els familiars de les víctimes temen que surtin a la llum els vídeos dels atacs gravats per l'assassí

Agències
2 min
Imatge del presumpte assassí, Mohamed Merah, difosa per France 2

ParísLa policia francesa ha obert una investigació a la cadena de televisió TF1 per esbrinar com va fer-se amb les gravacions de les converses entre la policia i Mohamed Merrah, l'assassí confés de set persones a Tolosa i Montalban el març passat. TF1 va emetre diumenge part del diàleg, que va ser gravat per les forces de seguretat franceses durant el setge a la casa del jove.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les famílies de les víctimes han carregat contra la cadena i han demanat que s'eviti la filtració de més missatges de l'assassí. "En aquest punt, els vídeos dels assassinats acabaran penjats a la xarxa i el mal serà irreversible", va dir una de les seves advocades, Samia Maktouf, en referència a les gravacions que Merah va fer dels atacs.

El ministre francès de l'interior, Manuel Valls, va lamentar diumenge en un comunicat que les converses s'haguessin fet públiques mentre la justícia investiga el cas, així com que no s'hagin pres precaucions per protegir les famílies de les víctimes. Valls va subratllar que la conversa va ser gravada per la policia però que mai s'havia fet publica i que per tant era "convenient preguntar-se" sobre els mitjans a través dels quals la cadena s'havia fet amb la cinta

"M'estimo la mort com vosaltres estimeu la vida"

"Sé que potser m'abatreu, és un risc que corro. Així que sapigueu que teniu davant un home que no té por a la mort. Jo a la mort l'estimo com vosaltres estimeu la vida", se sent dir en les gravacions a Merah, que va acabar sent disparat per les forces franceses en l'operatiu desplegat per capturar-lo.

Els espectadors de TF1 van poder sentir com Merah explicava que el seu objectiu era "matar prioritàriament a militars, perquè s'han implicat a l'Afganistan", però recordava que també volia acabar amb "tots els seus aliats".

El jove detalla en la gravació que, si no hagués estat identificat, hauria comès altres atemptats i que no descartava entrar a comissaries, "matar al policia de l'entrada, matar a gent pel carrer, a policies que circulen en cotxe". L'assassí assegurava que ho hagués fet "a l'atzar i sense preparació".

Merah, que estava fitxat per pertinença a organitzacions islamistes radicals i per haver passat llargues temporades a l'Afganistan i el Pakistan, diu en les gravacions que no va anar-hi de vacances. "Creus que aniré a fer turisme al Pakistan i l'Afganistan?", preguntava a la policia. "Has vist mai ningú que hi vagi a fer turisme?".

La cadena justifica l'emissió

El productor de 'Sept a Huit', el programa que va emetre els extractes, va defensar la decisió. "Hem actuat amb responsabilitat", va dir Emmanuel Chain, al·legant que la gravació té valor informatiu. "Podem saber com Merah va ser entrenat per Al-Qaida i les seves raons per fer-ho. N'aprenem moltes coses, si ho posem en el seu context", argumenta Chain.

stats