LÍBIA
Internacional 23/08/2011

Qui donaria refugi a Gaddafi?

Amb les tropes de l'OTAN i els rebels que assetgen el complex del dictador, la comunitat internacional es pregunta on podria anar a parar Gaddafi encara que el coronel hagi assegurat que morirà al seu país natal. Quins països podrien donar-li asil? El requisit indispensable és que no hagin firmat cap conveni amb el TPI

Redacció
2 min
Moammar al-Gaddafi en una conferència de premsa a Roma, el 2009

Barcelona"Moriré al meu país, no abandonaré el meu poble". Des de l'inici de la intervenció, Muammar al-Gaddafi ha recordat que abans de permetre la caiguda del règim, hi deixaria la pell per Líbia. "He creat aquesta nació", deia en un dels seus discursos a la televisió estatal, just començada la intervenció de l'OTAN, "i hi moriré".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i això, a hores d'ara no se sap on es refugia, ja que els últims missatges que ha deixat a través del canal oficial només eren sonors. Els rebels han dit que el buscaran sota les pedres. Però, i si marxa? Quins països el podrien acollir? Un cop s'ha tirat endavant una ordre de recerca i captura del Tribunal Penal Internacional (TPI) per crims contra la humanitat, Gaddafi només es podria refugiar en aquells estats que no han signat les directives del tribunal de l'Haia.

UGANDA: El president Yoweri Museveni és un dels arquitectes de la Unió Africana, com també el mateix Gaddafi. Museveni va presentar un procés de pacificació al país que els líders de l'oposició no han acceptat. Seguint aquesta línia, el règim ugandès va dir el 30 de març que consideraria l'asili polític de Gaddafi, però ha refusat garantir acceptar-lo.

EL TXAD: Fins ara, el president Idris Deby ha donat almenys suport verbal a Gaddafi. Aquest país veí de Líbia no ha ratificat l'Estatut de Roma, per tant, no està obligat a col·laborar amb el TPI. De totes maneres, el Txad considera que necessita ajuda d'Occident, i per això s'està reconsiderant refugiar Gaddafi.

EL SUDAN: Gaddafi no tindria por de cap recerca internacional si emigrés al Sudan. El mateix TPI té una ordre de detenció per al seu president, Omar Nador al-Baixir, des del març del 2009, per crims de guerra i contra la humanitat a la regió de Darfur.

ZIMBAWE: Robert Mugabe es troba en la mateixa situació que Al-Baixir i Gaddafi. Mugabe ja va acollir el dictador etíop Mengistu Haile Mariam el 2001 després de l'esclat de la guerra civil.

VENEÇUELA: Hugo Chávez s'ha mantingut desafiador en tot moment sobre el paper de la intervenció de l'OTAN a Líbia. Ahir mateix va denunciar una "massacre imperialista" a Líbia per les seves riqueses, en un discurs televisat. Tot i això, els analistes consideren que és poc probable que Gaddafi travessi l'Atlàntic; primer buscarà refugi en un país africà.

stats