Líbia
Internacional 24/02/2011

Els habitants de Bengazi s'armen per començar la batalla sobre Trípoli, on Gaddafi ha quedat aïllat

Atrinxerat a la capital, el coronel ha perdut el control sobre el país, mentre els rebels s'organitzen per alliberat la ciutat

Agències I Al-jazira
2 min
Habitants de Benghazi sobre un tanc celebrant l'alliberament de la ciutat. REUTERS

BenghaziLes informacions que arriben de Líbia afirmen que el coronel Gaddafi està perdent el control sobre el terreny, mentre l'oposició consolida els seus avenços. Diverses fonts, d'es d'Al-Jazira fins a al BBC, que des d'ahir treballen a les zones alliberades pels rebels, coincideixen que el president que ha governat el país amb mà de ferro durant 40 anys ha quedat aïllat a la zona residencial de Trípoli, la capital, on té el seu palau.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons els testimonis citats per la premsa, que encara no ha pogut entrar a la capital, la ciutat està fortament custodiada per forces pro Gaddafi, amb una forta presència de tancs als carrers. Vídeos difosos a la xarxa apunten que un poble a només cinquanta quilòmetres de la ciutat ha passat a ser controlat per l'oposició. Ahir a la nit el fill de Gaddafi, Saif al-Islam, va aparèixer a la televisió per dir que la situació era "normal".

A la ciutat de Bengazi, la segona del país i el bastió de l'oposició on va començar la revolta, els habitants estan prenent les armes preses a la policia i l'exèrcit i s'organitzen per enrolar-se en el que anomenen la batalla de Trípoli. Algunes unitats militars s'han unit en un comandament comú per donar suport als manifestants.

El corresponsal de la BBC a l'est del país explica que Gaddafi sembla que controla una àrea molt petita, i probablement es prepara per als seus últims moments a la seva residència de Trípoli. La zona està fortament controlada per forces de seguretat lleials, incloses milícies i mercenaris.

És impossible determinar el nombre de víctimes mortals fins ara. Human Rights Watch n'ha comptabilitzat 300, però la Federació Internacional de Drets Humans parla de 700 morts, i el ministeri d'Exteriors italià eleva el balanç fins a un miler.

stats