MÓN
Internacional 06/04/2011

Assalt final al palau del president sortint de la Costa d'Ivori

Laurent Gbagbo està refugiat en un búnquer del complex presidencial i les forces del president electe, Alassane Ouattara, han començat l'atac final per fer-lo fora del poder

Agències
2 min
Laurent Gbagbo, en una imatge d'arxiu / EFE

BarcelonaLes forces del president electe de Costa d'Ivori, Alassane Ouattara, s'han llançat aquest dimecres a l'assalt de la residència de Laurent Gbagbo, segons ha indicat el portaveu dels partidaris d'Ouattara, Affoussy Bamba, al canal de televisió France 24. El president sortint del país, Laurent Gbagbo, s'ha resistit a cedir el poder al seu rival a les urnes i ara les tropes republicanes "estan a l'interior de la residència presidencial per capturar Gbagbo", ha assegurat el portaveu del govern legítim, que ha anunciat també que el president sortint serà jutjat per diferents delictes que se li imputen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi



L'atac arriba després que les negociacions per aconseguir la rendició de Gbagbo no donessin resultat. "Quan ha tingut una mica d'oxigen ha tornat a actuar de forma habitual, tractant de guanyar temps", ha indicat el portaveu d'Ouattara. "Totes les discussions possibles s'han fet. Ahir ell parlava d'alto el foc, hem buscat negociar, però no hi ha hagut resultats. No tenim elecció, ens obliga a capturar-lo", ha afegit Bamba.

França i l'ONU han bombardejat des de primer ahora de dimecres el búnquer on s'ha refugiat Gabgbo. El cap de l'estat major de l'exèrcit gal, Edouard Guillaud, ja havia dit que la rendició de Gbagbo era "qüestió d'hores”. L'home fort del país africà va negar-se la nit passada, com fa des de l'octubre, a lliurar el poder a Ouattara. En una entrevista a l'emissora de ràdio Europe 1, l'almirall francès ha parlat de l'exili com la més “probable” de les opcions de futur per a Gbagbo. El ministre francès d'Exteriors, Alain Juppé, també ha parlat de la situació de l'antiga colònia gal·la en una entrevista a l'emissora France Info. Juppé ha explicat que França continuarà pressionant, amb l'ajut de Nacions Unides, per forçar la sortida de Gbagbo. Segons el ministre, l'única cosa que pot negociar el president sortint són “les condicions de la seva sortida”. “Gbagbo no té alternatives”, ha dit Juppé.

França, l'antiga potència colonial i metròpoli de la Costa d'Ivori, ha reforçat la presència militar al país africà en els últims dies. Dels 900 soldats gals que habitualment han de donar suport a l'ONU i protegir els prop de 14.000 francesos que resideixen al país, s'ha passat a 1.600 soldats. Amb la participació dels francesos, la partida, en l'àmbit militar, va quedar decantada a favor d'Ouattara, de manera que l'única sortida al conflicte és que Gbagbo abandoni el poder. Partidaris de Gbagbo i d'Ouattara, reconegut com a nou president per la comunitat internacional, mantenen des de fa mesos un conflicte que s'ha intensificat en els últims dies, en què s'han intensificat els combats i s'han registrat centenars de morts. A més, milers d'ivorians romanen tancats a casa sense aigua, electricitat, ni, en alguns casos, aliments.

stats