Pakistan
Internacional 09/05/2011

El Pakistan obrirà una investigació sobre la presència de Bin Laden al país

El primer ministre assegura que el país està compromès en la guerra contra el terrorisme. Considera estratègica l'aliança amb els EUA

Agències
2 min
Ciutadans pakistanesos segueixen el discurs de Gilani a Islamabad. REUTERS

IslamabadEl govern del Pakistan obrirà una investigació per esbrinar per què Ossama bin Laden va poder viure impunement a Abbottabad, però creu que no pot ser considerat "l'únic responsable dels errors dels altres", en una referència implícita als EUA. "Estem decidits a saber per tots els mitjans des de quan i per què Ossama bin Laden estava a Abbottabad", a anunciat el primer ministre, Yusuf Raza Raza Gilani, en una compareixença aquest migdia davant del parlament. El general Javed Iqbal serà el responsable de la investigació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Gilani nega totes les acusacions de complicitat o passivitat pel fet que Ossama bin Laden s'hagués refugiat al país els darrers anys."Al-Qaida no va néixer al Pakistan. Qui és el responsable de la seva aparició? Qui és el responsable de crear el mite de Bin Laden", ha apuntat criticant Washington.

Gilani ha considerat una falsedat totes les acusacions contra l'estat o les seves institucions, inclosos els serveis secrets, d'estar implicats en una "conxorxa" amb Al-Qaida. També ha afirmat que el Pakistan dóna la màxima prioritat a les seves relacions amb els EUA, però ha alertat que els "accions unilaterals" com l'atac de les forces especials al complex de Bin Laden a Abbottabad poden comportar greus conseqüències.

El primer ministre ha apuntat que les relacions amb els EUA continuen sent sòlides, i que aquestes es basen en la "confiança mútua i el respecte" i que les dues parts han acordat obrir un diàleg "sobre els punts de discrepància". "Tenim una aliança estratègica que pensem que serveis als nostres interessos mútus", ha assenyalat Gilani, destacant que la cooperació en intel·ligència és igualment útil i necessària per als dos països.

El dirigent pakistanès, ha recordat que Al-Qaida havia declarat la guerra al Pakistan i que l'assassinat de bin Laden era "una forma de fer justícia". S'ha compromès en la lluita unida del poble i el govern en la derrota del terrorisme. Gilani assegura que més de 30.000 pakistanesos han estat víctimes del terrorisme.

"No som tan ingenus com per creure que la feina està acabada. Cal desfer el mite d'Ossama bin Laden... l'odi de la gent del carrer contra la injustícia, la tirania i la opressió s'ha d'afrontar... sinó aquesta ràbia trobarà noves formes d'expressar-se", ha predit Gilani.

stats