Internacional 25/07/2011

L'exgeneral Goran Hadzic no es declara ni innocent ni culpable

L'antic líder dels serbis de Croàcia ha comparegut avui per primera vegada davant l'Haia. Se l'acusa de 14 càrrecs que inclouen crims de guerra

Agències
1 min
L'exgeneral Goran Hadzic a l'Haia

L'HaiaL'antic líder dels serbis de Croàcia, l'exgeneral Goran Hadzic, ha comparegut avui davant el Tribunal Penal Internacional de l'Haia (TPI) i ha rebutjat declarar-se innocent o culpable dels 14 càrrecs que se li imputen. El tribunal el jutja per crims de guerra contra la humanitat comesos durant la guerra de Croàcia (1991-1995). Hadzic era l'últim dels 161 acusats pel TPI que quedava lliure després de la detenció al maig de Ratko Mladic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El jutge del TPI ha recordat durant la vista d'avui que l'acusat podia declarar-se culpable o innocent, o sol·licitar una demora de 30 dies pel seu pronunciament. La defensa de Hadzic s'ha acollit a aquest últim dret, així que hi haurà una altra compareixença d'aquí a 30 dies, després de les vacances d'estiu que mantindran tancat el tribunal fins el pròxim 12 d'agost.

Hadzic ha seguit les passes del líder serbobosnià Radovan Karadzic, que en la seva compareixença el mes de març del 2009 tampoc es va pronunciar innocent o culpable. La diferència, però, és que Karadzic va desafiar la competència del tribunal i el jutge va decidir registrar-lo com a no culpable per poder continuar amb el procés.

Hadzic va ser detingut la setmana passada prop del poble Krusedol, a uns 80 quilòmetres de Belgard. Entre les 14 acusacions que se li imputen figuren les d'extermini, assassinat, tortura i deportació de milers de civils croates amb la finalitat de crear una zona de dominació sèrbia. El tribunal calcula que l'exgeneral serbi va ordenar l'"extermini o assassinat" de centenars de croates, així com la deportació de 27.000 persones.

stats